‘’19 Mayıs kurtuluş ve aydınlık demektir’’

Yazar Turgut Özakman, ‘Samsun’a Atatürk’le birlikde laiklik, demokrasi, bağımsızlık ve CUMHURİYET de ayakbastı’’dedi.

‘’Kurtuluşumuz Cumhuriyet’te olacağı için Atatürk 19 Mayıs’ta Samsuna giderkenki düşüncelerinden biraz daha söz edebilir miyiz?

Osmanlı döneminde çağdaşlaşmak için Tazminat gibi adımlar atılmıştı. Ancak çok ürkek adımlardı bunlar. Çünkü laikliğe inanmayan bir ülkenin çağdaşlaşması da mümkün değildir.

Atatürk’ün kafasında, Cumhuriyet olgusu vardı. Eğer Batı ile mücadele edilmek isteniyorsa, gülcü olunmalı ve Cumhuriyete inanılmalıydı. Hatta bu düşünce çok öncelerden bu yana vardı.

Arkadaşlarının anılarından da biliyoruz ki, Atatürk, 1906,1907 yıllarında,Ali Fuat Cebe soy’a Misakı Milli sınırları için düşüncelerini Söylüyor.1919 da da Misakı Milli kabul edilmiştir.1913 yılında, Sofya’ya ateşe olarak giderken Kazım Özalp’ediyor ki:’’Bizi ancak  CUMHURİYET KURTARIR.’’ Yani özünde çağdaşlaşma projesi diye özetleyebileceğimiz proje, sonradan güncel heveslerle belirlenmiş Bir düşünceler bütünü değildir. Birçoğu Atatük’ün kafasında önceden olgunlaşmıştır. Zamanı gelince de devrimler, birbirini tamamlar nitelikte, gerçekleştirilmiştir. Ortaçağdan yeniçağa geçilecektir artık, dönüş de yoktur. Artık Milli bayramlarımızı buruk kutlamalarla anmak ve sineye çekmek zorundayız. Bu bayram günü dönüp baktığımızda gençlerin işsizliği ilgili tablolar hiçte iç acısı değildir.

En moda olan da Cumhuriyeti kötülemek ve silah arkadaşlarının kanlarıyle sulanarak gençlere emanet edilen Cumhuriyeti ve ATATÜRK’Ü kötülemek.101 senedir yaşayan bir Cumhuriyet insanı olarak benim bildiğim gerçekler değişmeyecektir. İmparatorluklar bitti, Cumhuriyet kuruldu. Bu topraklarda bağımsızlık mücadelesi için dökülen kan ve gözyaşları çekilen açılar hiçbir zaman unutulmamalıdır..Gençler:Bir yurttaşa ve size düşen en önemli görev iyi bir  insan ve iyi bir delikanlı olmaktır. İyi bir insan olmanın ahlaki vasıfları vardır, ayrı. Ancak iyi bir yurttaş olabilmek için önce tarihimizi bilme

miz gerekir. Tarihimizi de doğru bilmek… Sahte tarihçilere kanmamamak … Tarihimizi bilmezsek geleceğimizi inşa edemeyiz.