100 cü yılını yaşadığımız 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını neden kutluyoruz.

      1914 te başlayan Birinci Dünya Savaşı 4 yıl sürdü ve savaş öncesi Avrupa’nın belli başlı ülkeleri ikiye ayrıldı. Osmanlıda İttifak Devletleri diye adlandırılan blokta olduğundan savaş sonunda yenik Devletler grubunda; olarak Mondros mütarekesini imzaladı. Buna göre Fransızlar Adana, Hatay;  İngilizler Urfa, Mardin’e yerleşti. 15 Mayıs 1919 günü Yunanlılar İzmir’e  girdi. Böylece  yurdumuz  paylaşıldığı gibi; ordularda dağıtıldı.  İstanbul Boğazı düşman gemileri ile doldu.

     16 Mayıs 1919 da Mustafa Kemal İstanbul’dan Bandırma Vapuru ile yola çıkarak 19 Mayıs 1919  sabahı Samsun’a geldi; ve Samsun’da bir hafta kaldı. 27 Mayıs’ta Havza’ya  geldi, ve çalışmalarını sürdürdü. Sonrasında Amasya’ya gelerek ‘Amasya Tamimi’ni yayınladı. Ülkenin bütünlüğü,  bağımsızlığı  için Anadolu Halkını  top  yekün  mücadeleye  davet  etti. Devamında  Erzurum’a gelerek 23 Temmuz 1919  da Erzurum Kongresi’ni gerçekleştirdi. Erzurum Kongresi’nde seçilen 9 tane Temsiliye Üyesi ile birlikte Sivas’a  geldi ve Sivas Kongresini yaptı. Sivas Kongresinde adı Temsiliye  olan  gruba;   Heyeti Temsiliye adı verilerek  sayı 16 ya çıkarıldı. Daha sonra Mustafa Kemal ve Arkadaşları 27 Aralık 1919 da Ankara’ya gelerek çalışmalarına devam ettiler. 23 Nisan 1920 de Mustafa  Kemal’in başkanlığında TBMM  açıldı. O günkü meclis o günkü şartlarda Kurtuluş Savaşını gerçekleştirdi.  24 Temmuz 1923 tede İsmet İnönü Dışışleri Bakanı iken gittiği Heyetle Lozan’da  ‘Lozan Barış Andlaşmasını imzaladı.  Bu anlaşma Türk Devletinin   Dünya Ulusları içinde  tescilinin tapusuydu. Daha sonra 29 Ekim 1923’te de Cumhuriyet ilan edilerek  ‘Türkiye Cumhuriyeti’ resmen kuruldu. Mustafa Kemal Atatürk ilk Cumhurbaşkanı seçildi.

      19 Mayıs 1919 da Türk Milleti kötü talihini tersine döndürmeyi başararak; esaret altında olunamayacağını ve kutsal vatan topraklarının ilelebet işgal edilemeyeceğini bütün Dünya’ya haykırmıştır. 19 Mayıs 1919 da Samsun’da yakılan özgürlük ateşi TBMM açılmasıyla ve kısa sürede  dalga dalga  bütün ülkeye yayılmış ve girişilen Kurtuluş Savaşı;  düşmanların yenilmesi ve ülkemizden çıkarılması ile  özgürlük ve bağımsızlık güneşi doğmuştur.  Bu günkü mevcudiyetimizi ve özgürlüğümüzü o günlere borçluyuz. Binlerce şehit vererek, sıkıntı ve yokluklar içinde büyük özveriyle kurulan Türkiye Cumhuriyeti  siz gençlere emanettir.  Atatürk Gençliğe Hitabesinde sizler bu ülkenin özgürlüğünü ve bağımsızlığını sonsuza dek sürdüreceksiniz; ve T C  sonsuza dek  özgür, bağımsız, Laik, demokratik, sosyal hukuk devleti olarak;  sonsuza dek yaşayacaktır.

        Cumhuriyetimizin Kurucu  Önder’i Mustafa  Kemal Atatürk’ü Silah Arkadaşlarını, Ulusumuzun Dünya Milletleri içinde yerini almasına katkı sağlayanları, Şehidlerimizi minnet, saygıyla anarken;  100  yılını  yaşadığımız 19 Mayıs Atatürk’ü  Anma  Gençlik ve Spor  Bayramınız  kutlu olsun.