Turizmden bu yıl önemli miktarda döviz girdisi; ve gelecek turist sayısında da  hedeflediğimiz rakamlara ulaşacağımızı sanıyorum.  Özellikle Ortadoğu’da;  ve bulunduğumuz  Coğrafya’da barış ortamının tam oluşması turizmden beklediğimiz rakamlara; ve sayılara ulaşacağımızı düşünmekteyim. Turizm pastası Dünya’daki en büyük pastalardan birisidir. Bu pastadan olabildiğince büyük pay alabilmek; gelen turistlere de vereceğimiz hizmetin kalitesi belirleyecektir. Gelen turistleri fevkalade iyi seviyede memnun olarak ülkemizden gönderirsek; gelecekte de ülkemiz turistler tarafından çok daha fazla tercih edilen ülke konumunda olacaktır.

        2019 un ilk beş ayında Türkiye’ye 13 milyon turist geldi. Gelen turistlerin % 45 i İstanbul’u tercih etti. 2019 un ilk beş ayında İstanbul’a 5 milyon 415 bin turist geldi. Türkiye özellikle Avrupalı turistler tarafından tercih edilen ülke durumunda. Antalya’ya ise yılın ilk beş ayında yaklaşık 5,5 milyon turist geldi.  Yılın ilk beş ayında geçen yıla göre Türkiye’ye  gelen turist sayısı  % 11,3 arttı.

        Bu rakamlar elbette yeterli değil; ülkemizdeki özellikle turizme de hizmet veren altyapılar daha da  geliştikçe, turist sayısı da artacaktır; ve beklenen döviz girdisi de sağlanacaktır.  Özellikle terör sıfırlandığında;  turizm her bölgemize gelmesi gereken geliri sağlayacaktır.  Çünkü Anadolu çok derin; tarihi kültürün olduğu; yaşadığı ve günümüz Dünya’sına sunabildiği kültürel miraslarla doludur.  Özellikle dövizin Türk parası cinsine çevrildiğinde fevkalade fazla miktar oluştuğu ve önemli seviyede alım gücüne kavuştuğu  gerçeği;  Türkiye’yi turistlerin ucuz tatil yapabilecekleri  tercih edilen bir ülke konumuna getiriyor.

       Yüksek seviyelere ulaşan turist girişi özellikle tarım sektörünü destekleyecek;  üretilen sebze, meyve,  bakliyat ve tahıl üretildiği yerde; tüketimi oluşacaktır.  Sonuçta turizmle ilgili her sektör turizmden beklenen girdiyi elde edecek. Bu olgu GSMG artıracak; yüksek oranlı büyümeye imkan sağlayacaktır.