Türkiye ve Dünyada 2023'te öne çıkan gelişmeler

- 6 Şubat depremleri

6 Şubat depremleri, Türkiye ve Suriye'yi derinden etkiledi. Deprem 50 binden fazla kişinin ölümüne neden oldu. Suriye'de de 8 binden fazla kişinin öldüğü düşünülüyor. Depremler, Türkiye ve Suriye'de büyük bir insani krize yol açtı.

- Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili seçimleri

14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili seçimlerinde, Recep Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanı seçilirken, Cumhur İttifakı Meclis'teki çoğunluğunu korudu. Erdoğan, ilk turda yüzde 49,52, Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44,88, Sinan Ogan yüzde 5,17, Muharrem İnce yüzde 0,43 oy aldı. Erdoğan, 28 Mayıs 2023 tarihinde yapılan ikinci turda yüzde 52,18 oy alarak cumhurbaşkanı seçildi.

- Hafize Gaye Erkan'ın Merkez Bankası Başkanlığı'na atanması

Seçimlerden sonra kabinede ve Merkez Bankası'nda bir dizi değişikliğe gidildi. Mehmet Şimşek, Nurettin Nebati'nin yerine Hazine ve Maliye Bakanlığı'na getirildi. Ardından Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu görevden alınarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanlığı'na getirildi. Kavcıoğlu'nun yerine Hafize Gaye Erkan atandı. Erkan, Merkez Bankası'nın ilk kadın başkanı oldu.

- CHP'de Özgür Özel'in genel başkan seçilmesi

CHP'nin 38. Olağan Kurultayı'nda Özgür Özel, 812 oyla genel başkan seçildi. Kemal Kılıçdaroğlu ise 536 oyda kaldı. Özel, 13 yıldır bu görevi sürdüren Kemal Kılıçdaroğlu'nun yerine seçildi.

- İsrail-Hamas savaşı

7 Ekim'de Hamas'ın Gazze sınırını aşıp İsrail'e düzenlediği saldırıda yaklaşık bin 200 kişi öldürüldü. İsrail'in bu saldırının ardından Gazze'ye başlattığı şiddetli hava ve kara operasyonu ise sürüyor.

- Titan denizaltısındaki patlama 

18 Haziran'da Kuzey Atlantik'teki Titanik batığını ziyaret ederken iletişimi kesilen Titan denizaltısının ilerleyen günlerde basınç kaybından kaynaklı içe doğru patladığı ve içindeki beş kişinin hayatını kaybettiği ortaya çıktı.

- Togg, Yerli Polis Arabasıyla Türkiye'de Bir İlki Gerçekleştirdi

Türkiye'nin yerli otomobil üreticisi Togg, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne teslim ettiği C-SUV modeliyle birlikte, Türkiye'de üretilen ilk elektrikli polis aracını da hizmete sunmuş oldu.

2023 sağlık çalışanlarını zorladı! 2023 sağlık çalışanlarını zorladı!