Atatürk'ün Samsuna 19 Mayıs 1919 yılında çıkışıyla başlayan istiklal savaşı mücadelesi Havza,Amasya,Sivas,Erzurum ,Sivas görüşmeleri Ankara'da son buldu. Ankara'da Anadolu ve Trakya temsilcileri bütünleşerek kurdukları BMM eliyle istiklal savaşını vermeye karar verdiler. Atatürk meclisin başkanı seçilerek baş komutan olarak görev aldı. Bu tarihi gün 23 Nisan 1920 olarak tarihe geçti.

          23 Nisan 1919 günü kurulan adı konmamış devlet yönetimi Cumhuriyet,29 Ekim 1923 günü ilan edilerek tarihe adını yazdırdı.

           Atatürk Ankara'ya geldiğinde istiklal savaşını verecek lider olarak tüm delegeler tarafından benimsenmesine rağmen, Türkiye Büyük Millet Meclisini  kurarak,  savaşın yönetilmesini meclise bırakarak Cumhuriyeti kuruyor. İlanını savaş sonrasına bırakıyordu. Dünya tarihine meclis eliyle savaşın yönetileceğini de yazdırıyordu. En zorlu dönemin demokrasi içinde başarıya ulaşacağını tarihe mal ediyordu. Öyle ki Padişahlık yönetimini, cumhuriyet​ ​ yönetimine dönüştürerek en büyük Türk devrimini de gerçekleştirmiş oluyordu. Atatürk gerçekleştirmiş olduğu büyük devrimi çocuklara bayram olarak armağan ederek, gelecek nesillerin devrimi korumalarını istemiştir. Demokrasiyi içselleştirerek yaşam biçimine dönüştürmelerini sağlık vermiştir. Yapmış olduğu tüm devrimleri de demokrasiyi işleterek gerçekleştirmiştir. Atatürk asker olarak başladığı liderliğini ,sivil yurttaş vatandaş olarak sürdürerek, demokrasiye olan inancını ortaya koyan devrimci olmuştur.

           23 Nisan bayramını kutladığımız günümüzde çocuklarımızı makamlara oturtarak eğlendirilerek, tatil yaptırılarak yapılan bayramı, özüne dönülerek demokrasi şölenine döndürerek yapmak , demokrasi alanında bilgilendirmek ,demokrasiyi yaşam biçimi olarak öğrenmelerini sağlamak, geleceğimize yapılacak en büyük hizmet ve çocuk bayramı olacaktır.

             YAŞASIN DEMOKRASİ, YAŞASIN TÜRKİYE CUMHURİYETİ.