Ulusal Egemenlik; bir Milletin tam bağımsız olması ve kendi içinden seçtiği temsilcileri vasıtası ile kendi kendini yönetmesidir. Tam bağımsız olmanın anlamı; Uluslararası arenada hiçbir ülkenin veya ülkeler grubunun  yönetim güdümünde olmadan; ülke olarak kendi yönetim politikasını üreterek; hiçbir başka kuvvet unsurunun güdümünde olmaksızın;  bağımsız bir şekilde Dünya Ulusları içinde yerini almaktır. Bağımsız olmanın anlamı; ekonomik anlamda herşeyin var olması, savunma anlamında, savunma gücünün Dünya Ölçeğinde var olması, siyasi gücün Milleti yönetmesi anlamında var olması, sosyal ve kültürel gücün Dünya ölçeğinde üstün biçimde var olması; ve eğitilmiş insan gücünün var olması anlamına gelir. Tüm bunlara sahip  olmak;  bağımsız olmadır.
       Yurdumuz Sevr Anlaşması ile paylaşılmış durumda iken  Mustafa  Kemal Paşa  16 Mayıs 1919 da Bandırma vapuru ile İstanbul’dan;  19 Mayıs 1919 da Samsun’a vardı. Daha sonra Amasya’ya gelerek  haziran 1919 da Amasya Tamimini yayınladı. Daha sonra 23 Temmuz 1919 da Erzurum Kongresini;   4 – 11 Eylül tarihleri arasında  Sivas Kongresini  gerçekleştirdi. Erzurum Kongresinde 9 tane Heyeti Temsiliye üyesi;  Sivas Kongresinde 16 ya çıkarılmış ‘Anadolu ve Rumeli Müdafai Hukuk Cemiyeti’nin’  Heyeti Temsiliye haline dönüştürülmüştür. Daha sonra Mustafa Kemal ve Arkadaşları 27 Aralık 1919 da Ankara’ya gelerek çalışmalarına  devam  ettiler. 23 Nisan 1920 de ilk TBMM Mustafa Kemal Başkanlığında açıldı; ve bu Meclis Kurtuluş Savaşının yapılmasında ve kazanılmasında  çok önemli görevler aldı; ve görevini başarıyla tamamladı. Kurtuluş Savaşı Mustafa Kemal’in Başkomutanlığında 26 Ağustos 1922 de başladı; ve  9 Eylül 1922 de  düşmanın İzmir’de denize dökülmesi ile son buldu. 11 Ekim 1922 de Mudanya Mütarekesi imzalanarak; barışa doğru ilk adım atıldı. Kasım 1922 te Lozan Barış Anlaşması görüşmeleri başladı. 24 Temmuz 1923 tede Dışışleri Bakanı İsmet İnönü Başkanlığındaki heyet ‘ Lozan Barış Anlaşması’nı   imzalayarak  Uluslararası Arenada Türk Ulusunun Dünya Milletleri arasında yerini hukuki olarak onayladı. Bu anlaşma Türkiye Devleti’nin Uluslararası Arenada tescilinin tapusuydu. 29 Ekim 1923 te Cumhuriyet ilan edildi; ve ‘Türkiye Cumhuriyeti’  resmen kuruldu.  Mustafa Kemal Atatürk ilk Cumhurbaşkanı  seçildi.
       TBMM de 1921 de çıkarılan bir yasa ile 23 Nisan Milli Bayram oldu. Daha sonra 23 Nisan Bayramı; 1935 yılında çıkarılan bir kanunla ‘ Milli Hakimiyet Bayramı’  adını alarak kutlandı.  1981 yılında bu bayrama  ‘ 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çoçuk Bayramı’ adı verildi. Unesco 1979 yılını çocuk yılı ilan etmesinden sonra;   TRT 23 Nisan  çocuk şenliğini başlatarak Bayramı Uluslararası düzeye taşıdı.
        1933 yılında Atatürk ile başlayan makama çocukları kabul geleneği;  bugün her seviyedeki kurumlarda  çocukları makama oturtma geleneği ile devam ediyor. Bugünün  çocuğu;  yarının genci; sonrasında orta yaşlısı olarak yaşamın içindeki yerini alacaktır. Bu nedenle çocuklar yetişirken güzel  idaeller üzerine kurulu etkinlikler içinde yetişmeleri;   geleceklerine güvenle bakmaları;  onları daha  çalışkan,  daha  istekli,  daha üretken; Ülkesini, Milletini Bayrağını seven bir hisle yetiştirecektir.
       Tüm çocukların  ‘23 Nisan Ulusal Egemenlik  Ve Çoçuk Bayramı’ kutlu olsun.