Şehir(li) Atölyesi’nin 8. Buluşması, Adana Büyükşehir Kent Konseyi’nin ev sahipliğinde Adana’da gerçekleşti.
Seyhan Oteli Güney Balo Salonu’nda düzenlenen toplantıya, Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Teyfur Erdoğdu, Kamu Politikaları Enstitüsü Başkanı Tahsin Bulut ve Yalova Kent Konseyi Genel Sekreteri Hasan Soygüzel konuşmacı olarak katıldı. Çukurova Üniversitesi Öğretim Görevlisi İsmail Dikilitaş’ın moderatörlüğünü yaptığı etkinlikte Adana Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Ahmet Erdoğan, ATO Meclis Başkanı Tarkan Kulak, Adana Büyükşehir Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyeleri ve önde gelen sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de hazır bulundu.
Açılışın ardından söz alan Hasan Soygüzel, Şehir(li) Atölyesi’nin ne anlama geldiğini anlatırken, "Biz şehirde yaşıyoruz, ama şehirde yaşamakla şehirli olmak aynı şey değil, bugün Türkiye’nin yüzde 80’i şehirde yaşamasına rağmen, nüfusumuzun bu kadar yüksek düzeyde şehirli olduğunu söyleyemeyiz. Biz bu alanda çalışan bazı akademisyen, uygulamacı ve sivil toplum temsilcileri bir araya gelerek, bir atölye oluşturalım, şehirlerimize giderek “şehir ve şehirlilik” üzerine tartışmalar yapalım dedik. Amacımız şu, 81 ayda 81 vilayetimize giderek, yaşadığımız şehre karşı sorumluluklarımızı hatırlatmak ve bunu tartışmaya yönelik bir pencere açmak” dedi.
TARİH NE İFADE EDER?
Rekabetin sadece ülkeler arasında değil, kentler arasında da var olduğuna dikkat çeken Teyfur Erdoğdu, “Tarih Ne İfade Eder?” başlığı altında yaptığı sunumda şu ifadelere yer verdi:
“Şehir bir medeniyet mekanıdır. Biz medeniyeti vazgeçilebilir ve vazgeçilemez unsurlar olarak ikiye ayırıyoruz. Dil, musiki ve siyaset vazgeçilemez unsurlardır. Bu üçünde başarı kat edememiş ülkelere, şehirlere medeni diyemeyiz. Şehrimize gelen biri, bir hafta içinde şehrimizi gözlemlediği zaman, bizim medeniyet notumuzu verecektir. Adana insanın insan olma durumunu hissettiği şehirlerden biridir. Tarih bize ne ifade eder? Tarih ve arkeoloji neden önemlidir? Bu soruları mutlaka kendimize sormamız ve içselleştirmemiz lazım. Tarih bize nereden geldik, neden buradayız ve nereye gideceğiz sorularının cevabını bulmamızda yardım eder. Bize kim olduğumuzu söyler. Neden bu topraklarda yaşayabildiğimizi söyler ve gelecekte neler yapabileceğimiz hakkında ipuçları verir.”
KENTLER NASIL YÖNETİLMELİ?
Yerel yönetimlerde şeffaflığın ve katılımcılığın önemini vurgulayan Tahsin Bulut ise konuşmasında, “Kentlerin kişiye rant üretmesinin önüne geçmemiz lazım. Bilgiyi ve bilimselliği kent üretmenin temel yöntemlerinden biri yapmamız gerek. Ayrıca kent yönetiminde meclis üyesinden görevdeki kadroya kadar liyakati kesinlikle temel ölçüt olarak benimsemeliyiz. Liyakat dışında hemşehrilik, akrabalık, yoldaşlık, davadaşlık gibi hiçbir unsurun geçerli olmaması gerekir” ifadelerine yer verdi.
Kısa bir aranın ardından soru-cevaplarla söyleşi formatında devam eden toplantı, plaket takdimiyle sona erdi.
Çalışma sonucunda Kent Konseyi Genel Sekreteri Ekrem Aslan, Adana’nın faydasına olacak vizyon toplantılarının devam edeceğini belirtti.
Kaynak: iha