Adıyaman Üniversitesi Kahta Meslek Yüksek Okulu Veterinerlik Bölümü Adıyaman hayvancılık sektörünün masaya yatırıldığı bir çalıştay düzenledi.
Merkezi Laboratuarlarında gerçekleşen çalıştayada, gerek oluşturduğu katma değer gerekse sağladığı istihdam açısından Adıyaman ve bölge ekonomisinin önde gelen sektörlerinden biri olan hayvancılık sektörünün Adıyaman’da lokomotif olma özelliğini ve rekabet gücünü sürdürebilmesi, sahip olduğu potansiyelin kalıcı olması ve sektörün gücünü daha da artırmak amacıyla çözüm bulunması gereken sorunlar ve çözüm yolları ele alındı.
Çalıştayın açış konuşmalarını Kahta Meslek Yüksekokulu Veterinerlik Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Zeynep Şahan, Adıyaman Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Adil Alan tarafından gerçekleştirildi. Ayrıca Üniversite Merkezi Araştırma Laboratuvarı Müdürü Doç. Dr. Cumhur Kırılmış laboratuar hakkında bilgi vererek hayvancılık sektörünün hangi analizleri yaptırabileceklerini anlattı.
Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü yaptığı konuşmada, Üniversitede yenilikleri anlatarak üniversitenin gelişmesi, uluslararası ve ulusal arenada adının duyulmasının halkla beraber olacağını ifade etti. Gönüllü, “Bugün burada bu çalıştayların altıncısı düzenliyoruz. Biz üniversite olarak gelişimimizi halkımızla beraber yürütüyoruz. Bu çalıştaylar aracılığıyla Adıyaman’ımızda bulunan sektörleri öğretim üyelerimizle kuşatarak, sorunlarını çözmeye çalışıyoruz. Böylece hem Üniversitemiz hem de Adıyaman’ımızın gelişmesine katkı sunuyoruz. Sizlerin bu çalıştaylara ilgi göstermesi doğrusu bizleri cesaretlendiriyor. İnşallah önümüzdeki dönemlerde bu çalıştayların sayısını artırarak haftada bir yapmaya çalışacağız. Bu çalıştaylarda sektörlerimizin sorunlarını açık açık konuşarak o sorunları çözüp yolumuza devam edeceğiz. Çünkü bizim Adıyaman’da katma değer oluşturan sektörler olarak dünyayı yakalamamız lazım. Biz Üniversite olarak tüm sektörlerimizin yanındayız ve bize düşen yönüyle onların sorunlarını çözmeye hazırız” dedi.
Kahta Meslek Yüksekokulu Veterinerlik Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Zeynep Şahan ise hayvancılık sektörünün çok yönlü bir üretim sektörü olduğunu ifade ederek bu sektörün ülkedeki yerine değindi. Şahan, “Ülkemiz coğrafi şartlar olarak hayvancılığa müsait bir konumdadır. Özellikle ilimizin de içinde bulunduğu Güney Doğu Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi bu sektörün lokomotifi konumundadır. Gelişmiş ülkelerde tarımsal gelirlerin yüzde 70’lere varan bölümü hayvancılıktan elde edilirken Türkiye’de bu oranın yüzde 40’larda olması hayvancılık sektörü için yapmamız gereken çok işin olduğunu göstermektedir. Hayvan sayısı 1980 yılına kadar yeterli olmasa da bir artış gösterirken 1980 sonrasında terör ve uygulanan yanlış hayvancılık politikaları nedeniyle artış eğilimini kaybederek hızlı bir düşüş eğilimine girmiştir. Günümüzde ise Türkiye nüfusunun artması ve kişi başına düşen milli gelirin artması et talebini ve tüketimini artırmıştır. Tavukçuluk sektörü beyaz et talebini karşılarken kırmızı et üreticileri bu talebi karşılayamamış ve ithal etme yoluna gidilmiştir” dedi.
Adıyaman Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Adil Alan ise, katılımcılara bir sunum yaparak Adıyaman’ın sektör içerisindeki yerini göstererek hayvanların hangi desteklerden yararlanabileceğini anlattı.
Çalıştayın ikinci bölümünde sektör temsilcileri de sektör içinde bulunan sorunları dile getirdi. Öğle arası verilen aradan sonra tekrar toplanan sektör temsilcileri çalıştayın üçüncü bölümünde ortaya konan sorunların çözülmesi konusunda neler yapılması gerektiğiyle ilgili fikir alışverişinde bulunuldu. Çalıştayın son bölümünde ise sektör temsilcileri bir araya gelerek soru-cevaplı toplantı yaptı.
Çalıştaya Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Adıyaman Belediye Başkan Vekili Mahmut Karaman, Adıyaman Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Adil Alan, Adıyaman Ziraat Odası Başkanı Kemal Şahin, Adıyaman Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Abuzer Aslantürk, Adıyaman Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nuri Anaç, üniversite akademik ve idari personeli, Adıyaman Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü çalışanları, sektör temsilcileri ve öğrenciler katıldı.
Kaynak: iha