Aksaray Üniversitesi'nde (ASÜ), “3’üncü Uluslararası Kentsel ve Çevresel Sorunlar ve Politikalar Kongresi” gerçekleştirildi.
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen kongerede düzenleme kurulu adına konuşan Rektör Yardımcısı ve İİBF Dekanı Prof. Dr. Yusuf Şahin, üniversite olarak böylesi önemli bir kongreyi düzenlemekten mutluluk duyduklarını söyledi ve tüm katılımcılara teşekkür etti.
Kongre’nin açılış konuşmasını yapan Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ruşen Keleş, çevre ve kentleşme konularının dünya çapında önemli meseleler olduğunu belirtti. İnsanların yaşadıkları yerleşim birimlerinin daha yaşanabilir hale gelmesi için, 1970’lerden itibaren Birleşmiş Milletler öncülüğünde başlayan çalışmalar olduğundan bahseden Prof. Dr. Keleş, “Birleşmiş Milletlerin yanı sıra Avrupa Birliği ve çeşitli uluslararası kuruluşların, çevrenin ve çevre değerlerinin korunması için yaptığı önemli çalışmalar da var. Çevre ve kentleşme konusunda Türkiye’nin ve başka ülkelerin, atacakları adımları, uluslararası kuruluşların genel çerçevesi içerisinde atması gerekiyor” dedi.
Türkiye’nin bu anlamda son derece önemli mesafeler aldığından söz eden Prof. Dr. Ruşen Keleş, “Buna rağmen hızlı, çarpık ve dengesiz kentleşme ve yeterli çevre bilinci olmaması nedeniyle bazı problemlerle karşı karşıyayız. Yaşanan problemlerin çözümü ancak eğitimle olabilir. İnsanların çevreye, kente, kent değerlerine sahip çıkma konusunda bilinç düzeyini yükseltmek gerekir. Bu noktada yol gösterici tek rehber bilim ve bilimsel çalışmalar olmalıdır.” Yapılan açılış konuşmalarının ardından, Türkiye’den ve dünyanın çeşitli üniversitelerinden akademisyenler kentsel dönüşüm, engellilerin kent yaşamı, göç, kentsel yoksulluk, kent tasarımı, yükseköğretim kampüsleri, sürdürülebilir kentsel projeler gibi başlıklar altında sunumlar yaptı" diye konuştu.
ASÜ tarafından düzenlenen “3’üncü Uluslararası Kentsel ve Çevresel Sorunlar ve Politikalar Kongresi” iki gün sürecek.
Kaynak: iha