Son bir kaç yıldan beri Almanya eski dost gibi davranmıyor. Halbuki iki ülkenin tarihten gelen dostlukları ve misafir işçiler nedeniyle yakın sosyal ilişkileri var. Aynı zamanda Almanya Türkiye'nin en büyük dış ticaret ortağı.
Uluslar arası ilişkilerin temelinde çıkar yatıyor. Çıkar çatışması dostlukları ve akrabalıkları yok ediyor. Türkiye ile Almanya arasında çıkar çatışması başladı. Bu çatışma iki ülke arasında gerilime neden oluyor.
-Birinci ve önemli çatışma sermaye hareketlerinden kaynaklanıyor. Almanya’daki emek yoğun üretim Türkiye'ye geliyor. Aradaki ücret farkı, sermaye akımlarını hızlandırıyor. Almanya sermaye kaybediyor.
-Karşılaştırmalı maliyeler Türkiye lehine işliyor. Beyaz eşya, otomotiv, yedek parça ve tekstil sektöründe Almanya Türkiye ile rekabet edemiyor.
- Almanya'nın nüfusu hızla yaşlanıyor. Yaşlı nüfusun sosyal maliyetini, teknolojinin getirdiği verimlilik artışı karşılamıyor. Farkı üretici firmalar ödemek zorunda kalıyor. Alman firmalar geleceğe şüphe ile bakıyor. Genç nüfusa sahip Türkiye’yi tercih ediyor. Küçük ya da büyük Alman firmaları Türkiye'de yatırım için adeta yarışıyor.
- Alman şirketlerinin döner sermayeleri, sabit sermayelerine göre artıyor. Kapasite kullanım oranları düşüyor. Eksik kapasitenin en yakın ekonomide değerlendirilmesi lazım. Eğitimli genç nüfusa sahip Türkiye tercih ediliyor.
- İlişkileri en çok İstanbul'da inşa edilmekte olan 3. Hava Alanı gerdi. 3. Hava alanı devreye girdiği zaman Frankfurt Hava Alanı zarar ediyor. 3. Hava Alanının engellenmesi için Almanya çok gayret sarfetti. Yalan yanlış bilgi veren satılmış sözde bilim adamlarını kullandı. Çiçek, böcek muhabbeti dahi yapıldı. Yurt dışından temin edilecek finansman engellendi, Fakat başarılı olamadı. Havaalanı, yerli bankalar tarafından finanse edildi ve tamamlanmak üzere.
Ekonomik yasalar Türkiye lehine işliyor. Bu işleyişi Almanya durduramıyor. Dolaylı yoldan hareket ederek, Türkiye aleyhine faaliyet gösteren grupları destekliyor. Bu grupların başında FETO, PKK gibi terörist örgütler ve satılmış medya var.
Türkiye bu durumdan son derece rahatsız. İlişkiler geriliyor.