Altyapı insanlığın geçmişinde olduğu gibi; yakın geçmişte de; günümüzde de; gelecekte de çok önemli bir tesisleşmedir. Eğer bir ülkede alt  yapı  sorunlarını ne  derece iyi çözümlenmiş
 ise; o toplum medenileşme  açısından; uygarlaşma açısından; sorunlarını en iyi seviyede çözmüş ve rahatlamış bir toplum olarak ortaya çıktığı gibi; bireysel anlamda; ailesel anlamda;   genel anlamda; güvenli; kendinden emin; yapacağına inanan; rahat ve zengin toplumları ortaya koyar.
       Düşünün oturduğunuz mahallede zaman zaman su kesintisi oluyorsa; elektrik kesintisi oluyorsa veya evinize gelen sokakta çamur var ise; çekeceğiniz zorluğu göz önüne getirin. Çocuğunuz uzak bir noktada okula gitmek zorunda ve servis yok ise nasıl zorluk çekeceğini düşünün.  Eğer yaşadığınız  bölgede tüm alt yapılar iyi ise; zorluklarınız ne derece az ise kişisel olarak  yorgunluğunuzda en az olacaktır.  Dolasıyla daha çok üretebilmek için zamanınız çok olacak; öğrenci iseniz ders çalışmaya; internetten bilgi aktararak; ödevlerinizi daha kolay yapabilecek; ve yine internetten; atlas karıştırmaksızın; bilgi aktarımı için ihtiyacınız olan haritayı  bulabileceksiniz. Tarımsal alanda kolayca üretim yapabileceksiniz; çünkü yapılı yolunuz var. Makinalarınız var zorluk çok az.
       Günümüzde alt yapıyı ne denli iyi çözersek; o denli kolay, sevecen, en az problemli bir hayatın içinde oluruz.  Onun için alt yapı her anlamda son derece önemlidir.
      Altyapı deyince;    kanalizasyon, su, elektrik,  çöp bertaraf, telefon, internet, taş döşeli, kaplama veya sıcak asfalt yollar, hava alanları, limanlar, parklar tüm yollar, hatta otoyollar, metro, tramvay, banliyö treni, şehir otobüsleri, şehiriçi ulaşım, şehirlerarası  ulaşım; şehirler arası hızlı tren,  yüksek hızlı tren. Tarım alanındaki üretim çeşitleri ve üretim kalitesi: insan yaşamını kolaylaştıran  her çeşit olgu ve bunun gibi.
      Karşıt sözcük olarak söylersek birde üst yapı var. Altyapısı tamamlanmış caddeye; gerekli yol dolgu malzemesini koyar; sıcak asfaltta hazır hale getirirsek; sıcak asfaltta yolun üst yapısı oluyor.  Örneğin Eğitim alt yapısı; Eğitim üst yapısı gibi.
       Alt  yapı sorunları çözülmüş toplumlarda; yaşam standardı;  insan sosyalleşmesi;  toplumsal problemler en az olduğu için; istenmeyen; kötü olgular; o toplumda ve ülkede ortaya çıkmaz; ve insanlar daha güzelini; daha iyisini; daha kolayını üretme gayreti   içinde olurlar. Bu olguda hayatın güzelliklerini ortaya koyar.