Zaman olarak bir bayramın daha sonuna geliyoruz.  Bayramdan üç gün önce başlayan Trafik yoğunluğu;  bayrama 2 gün kala maksimum düzeye çıktı. Öyle ki yolda zaman zaman hiç boşluk olmadan araç kuyrukları oluştu;  bu oluşum bayramın ilk günü akşam üstü ve  pazartesi  günüde devam etti, ve ediyor. Biliyorsunuz burası Karadeniz  Bölünmüş Yolu; ve Uluslararası bir yol; aynı zamanda  ihraç  mallarının taşındığı bir yol; Gürcistan, Rusya, Ukrayna, Azerbaycan, Ermenistan, Türkmenistan, Kazakistan, Özbekistan’a  giden mallarında taşındığı yol; bu nedenden ayrıca çok yoğun olmakta.
      Arife gün çevre yolunu bir noktadan gözlemledim; uzun zamandır yapıldığını çok yakın gelecekte hiç değilse 13-14 km sinin  bitmeye yakın olduğunu düşünüyordum. Oysa durum hiç öyle değil;  daha yapılacak çok iş var. Yaklaşık çevre yolunun başlamasından itibaren beşinci yıla giriyor ve temel atılırken 19,1 km lik yolun 36 ayda biteceği söylenmesine rağmen; 60 ay geçtiği halde; hala belirli bir kısmın açılabilmesi için çok iş var. Fatsa yönündeki girişten itibaren; yaklaşık 5,5 km çıkış olamıyor; çünkü iki tünel arasındaki açıklık (3300 m. de)  yeterli değil; dolasıyla en erken  5,5 km den sonra plana uygun yerden çıkış verilebilecek. Terzili Mahallesinin altındaki bölümde şu anda yapımda; ama geri kalan kısmın henüz yapımına başlanılamadı; ve daha önce Üniversite arazisinden geçen (Doğrusu yapılarak proje değiştirildi.) yolun projesi; yine tünel veya tünellerle Turnasuyu’na ulaşacak. Bu kısmında yapımının çok zaman alacağı ortadadır.  O halde bu projenin Gülyalı ve Havalimanının olduğu mesafeyi de kapsayacak şekilde uzatılması doğru olacaktır. Çünkü çok yakın bir gelecekte trafik yoğunluğu; bu gerçeği ortaya koyacaktır.
       Bu bayramda da hiç istemediğimiz ve olmamasını her an arzu ettiğimiz trafik kazaları yine oldu. Toplu taşım aracı hızlı treni de;  İlimizde ve Tüm Karadeniz'de olabildiğince çabuk hizmete girmesi;  toplu taşıma ve nakliye anlamında;  birçok  sorunu  çözecek ve kolaylaştıracaktır.