Amasya’da düzenlenen Turizm Haftası etkinliklerine turistlerde katıldı.
Amasya Belediyesi Mehter Takımı’nın Yavuz Selim Meydanı’nda verdiği konseri Vali İbrahim Halil Çomaktekin, Belediye Başkanı Cafer Özdemir ve diğer yetkililerin yanı sıra Uzakdoğu ülkelerinden gelen turistlerde izledi. Turistler daha sonra mehter ekibiyle fotoğraf çektirdiler.
Kortej yürüyüşünün ardından Hazeranlar Konağı’ndaki sergide haftayla ilgili değerlendirmelerde bulunan Amasya Valisi İbrahim Halil Çomaktekin, “İlimiz 8 bin 500 yıllık tarihi ile birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış, bu mirası geçmişten geleceğe aktarmaya çalışan önemli bir ilimiz. Amasya’da kültür ve tarih birikimi oldukça fazla. Amasya gerek milattan önce gerekse milattan sonraki dönemde zirve yapmış bir şehir. Amasya bir açık hava müzesi. Amasya’da her uygarlıktan mutlak surette bir eser görüyoruz. Yalıboyu Evleri ayrı bir güzellik, Osmanlı İmparatorluğu’ndan kalma medreseler, camiler, hanlar ve hamamlar ise farklı bir güzellik. Amasya’nın doğal güzellikleri de oldukça fazla. Tabiatı çok güzel, sağlık turizmi bakımından, termal turizm bakımından ilimiz önemli bir potansiyele sahip. Bizler de bunun farkında olarak gerek kamu gerekse özel sektör olarak, bu tarihi mekanları koruma, geliştirme ve gün ışığına çıkarma adına çok güzel çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmaların neticesinde de her yıl ilimize gelen yerli ve yabancı turist sayısında büyük bir artış olduğunu memnuniyetle görüyoruz. 2013 yılının ilk 3 ayında ilimize gelen ziyaretçi sayısı ile 2014 yılının ilk 3 ayındaki ziyaretçi sayılarını karşılaştırdığımızda, geçen yıla oranla yüzde 69’luk bir artış yakalamış olduğumuzu görüyoruz. Bu veriler çok sevindirici fakat yeterli değil. İnanıyorum ki önümüzdeki yıllarda Amasya’ya gelen turist sayısı milyonlarla ifade edilecektir. Amasya bunu fazlasıyla hak ediyor. Bu konuda büyük bir ivme yakalanmış durumda” diye konuştu.
Yeni imzalanan Yeşilırmak Kauçuk Bendi, Rekreasyonel Alanların Oluşturulması, Yenilenebilir Enerji Eksenli Gelişim Projesi ile beraber Amasya’nın görüntüsü önümüzdeki 2-3 yıl içerisinde çok ciddi bir şekilde değişeceğini anlatan Vali Çomaktekin, “Bu projenin turizm açısından bence en önemli tarafı, imar planı çalışmaları kapsamında rekreasyonel alanların oluşturulmasıdır. Yani Yeşilırmak’ın kenarında piknik, park ve eğlence alanlarının yanı sıra kültürel ve sportif faaliyetlere dönük mekanların kazandırılmasıdır. Bütün bu çalışmalarla beraber Amasya’nın görüntüsü çok değişecektir. Böylece ilimiz sadece Türkiye’nin değil dünyanın gündeminde kendisinden söz ettirecek bir potansiyele kavuşmuş olacak” şeklinde konuştu.
Amasya’nın turizm bakımından sadece kamu çalışmaları ile gelişecek bir şehir olmadığına değinen Çomaktekin, şöyle konuştu: “Özel sektöre de çok önemli görevler düşüyor. Özel sektör de imkanları çerçevesinde Amasya’nın kültür ve turizmden alması gereken payı alabilmesi için güzel çalışmalar yapıyor. Turizm derneklerimiz, bu alanda kurulu sivil toplum kuruluşlarımız ve bu sektörde işletmecilik yapan arkadaşlarımız görüyoruz ki her geçen yıl kendilerini değiştiriyor ve geliştiriyorlar. İlimizde de gezdiğimizde artık vatandaşlarımıza hitap eden modern mekanların olduğunu ve buralarda sunulan hizmet kalitesinin her geçen gün artığını görüyoruz. Kültür ve turizm faaliyetlerinin en önemli fonksiyonlarından birisi de insanlığa, dünya barışına ve kardeşliğe hizmet etmesidir. İnsanlık büyük bir ailedir. Bu seyahatler dolayısıyla bu ailede güzel bağlar kuruluyor, kaynaşma ve tanışma sağlanıyor. İnsanlık değerlerinin yükselmesi için de kültür ve turizm faaliyetlerinin önemli katkıları oluyor. Bu anlamda bu çalışmalarda katkısı olan İl Kültür ve Turizm Müdürümüzü ve personelini, ayrıca emeği geçen herkesi kutluyorum. Turizm Haftasının güzellikler getirmesini diliyor, bu haftanın ve barışa kardeşliğe hizmet etmesini diliyorum.”
Hafta nedeniyle, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Kaya, Turizm Derneği Başkanı A. Suad Akcan ve turizmcilerden oluşan heyet Vali Çomaktekin’i makamında ziyaret etti.
Kaynak: iha