Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Yönetim Kurulu toplantısı ve Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliği (YHKB) Encümen toplantısı Amasya’da yapıldı.
OKA Amasya Yatırım Destek Ofisi olarak kullanılmak üzere tadilatı yaptırılan ve mülkiyeti Amasya İl Özel İdaresi’ne ait olan binanın açılışının ardından geçilen OKA yönetim kurulu toplantısına OKA Yönetim Kurulu Başkanı Tokat Valisi Mustafa Taşkesen, Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Amasya Valisi İbrahim Halil Çomaktekin, Çorum Valisi Sabri Başköy, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, Amasya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Murat Kırlangıç, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen ve diğer üyeler katıldı.
OKA ile ilgili diğer kurum ve kuruluşları tarafından Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat illerinden oluşan bölgenin sosyoekonomik gelişmesine katkıda bulunmak ve devamlı olarak değişen ulusal ve uluslararası rekabet koşullarına bölgenin uyum sağlama imkan ve kabiliyetlerinin geliştirilmesi amacı ile çeşitli projeler ve faaliyetler yürütüldüğünü belirten Vali Mustafa Taşkesen, “Kurulduğundan bu yana ajansımız aracılığıyla veya onun mali destekleriyle özel sektörün KOBİ projeleri ile desteklenmesi, Belediyelerin ve il özel idareleri turizm ve çevre altyapısının geliştirilmesi için desteklenmesi, diğer kamu kurum ve kuruluşlarının da çeşitli altyapı projeleri, kümelenme, lojistik, insan kaynaklarının geliştirilmesi ve dezavantajlılara yönelik altyapı geliştirme projeleri gibi çeşitli konulardaki faaliyet ve projelerin desteklenmesi uygulamaları artarak devam etmektedir” dedi.
2013 yılı sonunda ajans tarafından ilan edilen “Yenilenebilir Enerji Mali Destek Programı” için yapılan toplam 28 adet proje başvuru yapıldığını anımsatan Taşkesen, “Bunların 4 adedi Amasya, 5 adedi Çorum, 8 adedi Samsun ve 11 adedi de Tokat iline aittir. Bu program için Toplam hibe miktarı 7 Milyon TL olup yapılan başvurularda projelerin toplamında 37 milyon 528 bin 855 TL tutarında bütçe planlanmış ve 15 milyon 608 bin 380 TL hibe ajansımızdan talep edilmiştir. Başarılı olan projeler bağımsız değerlendirme süreçlerinden sonra Yönetim Kurulumuz tarafından muhtemelen Mayıs ayında ilan edilecektir. Öte yandan, yine 2013 yılı sonunda Ajans tarafından ilan 'KOBİ’lere Yönelik Yenilikçi Yaklaşımlar Mali Destek Programı' için yapılan toplam 195 adet proje başvurusunun 34 tanesi Amasya, 43 tanesi Çorum, 96 tanesi Samsun ve 22 tanesi de Tokat iline aittir. 19 Milyon TL hibe bütçesi olan bu program için Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat illerinden yapılan başvurularda toplam 109 milyon TL tutarında bütçe planlanmış ve 51 milyon TL tutarında hibe ajansımızdan talep edilmiştir. Aynı şekilde, başarılı olan projeler bağımsız değerlendirme süreçlerinden sonra Yönetim Kurulumuz tarafından muhtemelen Mayıs ayında ilan edilecektir” diye konuştu.
Mustafa Taşkesen, toplantı gündeminde uygulanmakta olan mali destek programları ile doğrudan faaliyet desteği, teknik destek programı ve devam eden güdümlü projelerin uygulama süreçlerinin gözden geçirileceğini ve olası aksaklıklara ilişkin alınması gereken tedbirlerin görüşüleceğini söyledi.
OKA toplantısının ardından YHKB birlik encümeninin gündemindeki konular görüşüldü.
Kaynak: iha