Atatürk sağlığı bozulmuş Anadolu halkının   hastalığını doğru teşhis etmiş.Var olan hastalığa doğru reçete yazıp uygulamaya geçirmiş.Doğru reçeteyi kullanan Anadolu halkı hastalığı yenmiş.Sağlıklı yaşamanın öncülüğünü yaparak dünya halklarına yol göstermiştir.Dünya halklarından her kim doğru reçeteyi uygulayarak yaşama geçirmişse ulusal devlet olarak yaşam bulmuş.Sağlıklı yaşama kavuşmuştur.Atatürk reçetesinden uzaklaşan ulusal devletler emperyalizmin tuzağına düşmüş .Önce siyasal,sonrada ekonomik olarak sağlıkları bozulmuş.Hastalanan ulusal devletler toprak bütünlüklerini koruyamaz duruma düşmüşlerdir.

       Atatürk'ün reçetesinde yazılı olan en önemli ilaç,emperyalizmin tuzağına düşmeden,siyasi,ekonomik ve sosyal alanda ulusal devlet olarak tam bağımsızlıktır.Anadolu halkı bedelini ağır ödediği mücadelesini kazanarak Atatürk cumhuriyetini kurma başarısını göstermiştir.Kurduğu ulusal devlet ile emperyalizme baş kaldırmış.Siyasi ,ekonomik ve sosyal alanda tam bağımsız yaşamanın  öncüsü olmuştur.Atatürk vizyonu,birikimi ve becerisi ile yeni kurulan ulusal devleti ,dünya emperyalist devletlerine kabul ettirirken,yazdığı reçeteden  taviz vermeden başarmıştır.Yurtta sulh.cihanda sulh demiştir.

         Atatürk yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti devletinin gelecek zamanlarda sağlıklı yaşaması için,emperyalizmin tuzağına düşmemesi için reçete yazmaya devam etmiştir. Bu gün altı ok olarak tanımlanan Atatürk Cumhuriyeti ilkeleridir.

          Kurulduğu günden günümüze ve gelecek günlerimizde Anadolu halkı sağlıklı yaşayacağı ulusal devletinde ,emperyalizmin tuzağına düşmek istemiyorsa Atatürk reçetelerini uygulamak yolunda çaba göstermelidir. Zamanın gelişmelerini ve oluşumlarını ülke içinde uygulamaya sokarken, hangi siyasi erkin Atatürk reçeteleri ışığında uygulama yaptığına bakarak seçme ve seçilme hakkını kullanmalıdır.

         Anadolu halkı bilmelidir ki Atatürk reçetelerinden uzaklaşıldığı ölçüde sağlığı bozulacak.Ulusal devletinin toprak bütünlüğünü koruyamayacaktır.Emperyalizme karşı yapılacak tam bağımsızlık uğruna bugün bedel ödemekten uzak duranlar,gelecekte torunlarına daha ağır bedeller ödeyeceği ülkeyi bıraktıklarını unutmamalıdırlar.