Başkent’te trafiğin en yoğun şekilde yaşandığı Kızılay, öğlen saatlerinde 60 dakikalığına, minik trafik polislerine emanet edildi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi Çocuk Meclisi üyeleri, trafik polisleri eşliğinde Başkent’in en yoğun araç ve yaya trafiğinin yaşandığı Kızılay Kavşağı’nda denetim yaptılar.
Araç sahiplerini durdurarak, kurallara uymayan ve eksik evrakı bulunan kişilere ceza yazılmasını sağlayan ve taksi şoförlerini de emniyet kemeri takmaları konusunda uyaran minik polisler, yaya trafiğini de denetleyerek kuralları ihlal eden vatandaşları anons yaparak uyardılar.
Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Ankara İl Emniyet Müdürlüğü’nün ortaklaşa yürüttüğü proje çerçevesinde, daha önce Emniyet görevlilerinden teorik ve pratik eğitim almış olan 9-14 yaş arası 19 Çocuk Meclisi üyesi öğrenci, araç ve yaya trafik kontrollerine katılarak hem büyüklere hem de küçüklere trafik kurallarına uyulması konusunda anlamlı mesajlar verdiler.
-“AĞAÇ YAŞKEN EĞİLİR”
Minik polislerin durdurduğu özel bir aracın sürücüsü Ayça Şen, “Ağaç yaşken eğilir. Bu yaşta trafik kurallarını benimseyip, uygulatmaları çok önemli. Büyüyünce de daha bilinçli olacaklar” dedi.
-“ARTIK TRAFİK POLİSİ OLMAK İSTİYORUM”
Aracı kontrol edilen bir başka sürücü Barış Çeliker ve ailesi de böyle uygulamaların çok anlamlı olduğunu söylerken, arka koltukta oturan 7 yaşındaki oğlu Burak ise “Ben küçük polisleri görünce çok mutlu oldum. Eskiden futbolcu olmak istiyordum ama artık trafik polisi olmak istiyorum” diye konuştu.
-“YAYALAR KIRMIZI IŞIK İHLALİ YAPIYOR VE SAĞDAN YÜRÜMÜYOR”
Minik trafik polislerinden 10 yaşındaki Utku Öztekin, sürücülerin en çok emniyet kemeri takmadıklarını belirlediklerini söyleyerek, ayrıca şoförlerin araç muayene tarihini geçirdiklerini, ehliyetlerini yanlarına almadıklarını, yüksek sesle müzik dinlediklerini ve maalesef ilkyardım çantası bulundurmadıklarını gördüklerini söyledi.
Yayaların en çok “kırmızı ışık ihlali yaptığını ve sağdan yürümediklerini” belirten 11 yaşındaki Çocuk Meclisi üyesi Nisa Nur Taşkın da “Vatandaşlar trafik ışıklarına uymuyorlar. Yaya geçitlerinde herkes kendi sağından geçmeli. Genellikle ihlal ettikleri bu konu nedeniyle geçişlerde sıkışıklıklar yaşanıyor” diye konuştu.
Yaklaşık 1 saat içerisinde minik polisler, “dur-geç” levhaları ve megafonla vatandaşlara uyarılarda bulunurken, trafik polisleri de kurallara uymayan sürücülere ceza yazdılar ve emniyet kemeri takmayan taksi şoförlerini uyardılar.
Kaynak: iha