Akdeniz Belediyeler Birliği Meclis Toplantısında Başkanlığa Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü seçildi.
Akdeniz Belediyeler Birliği Meclis Toplantısı, Konyaaltı İlçesi’nde Porto Bello Otel'de yapıldı. Seçimde, Antalya, Burdur Isparta ve Muğla’da birlik üyesi 44 belediyeden 116 üye oy kullandı. 2009 yılından itibaren birlik başkanlığı yapan Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in aday olmadığı seçimde, Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül ile Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü başkanlık için yarıştı.
Meclis toplantısının açılış konuşmasını yapan Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, görev süresince birlik içerisinde beraberliği sağlamak için çalışmalar yapıldığını söyledi. Gerçekleştirilen projelerde siyaset gözetmeden Akdeniz Belediyeler Birliği’ne yakışır çalışmalar gerçekleştirdiğini anlatan Böcek, birlik başkanlığı için tekrar aday olmadığını kaydetti.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de 1978 yılında kurulan birliğin dönem dönem farklı belediye başkanı ve yönetimiyle bölgedeki illerde yerel yönetimlerin sorunları konusunda önemli çalışmalar yaptığını ifade etti. Akdeniz Belediyeler Birliği’nin bölge belediyelerinin sorunları tartışılmasında önemli bir merkez üssü olduğunu ve çözümü için gerek çalışmaları yaptığını anlatan Türel, Başkan Böcek’e geçmişte görevi kendisinden devraldığını hatırlatarak, “Bu arada halef selifiz. Görevi benden devraldınız” dedi.
Belediyeciliğin insan yaşamını kolaylaştıran beceri sanatı olduğunu belirten Türel, “2004 yılında yürürlüğe giren kanunlarla belediyecilikte günün çağdaş koşullarına uygun hareket alanı açıldı. Belediyeler olarak halk sorunu çözmede iktidar, muhalefet gözetmeden birlik çatısı altına gelindiğinde Ankara’da belediyelerin sesi daha iyi şekilde duyurabilir. Belediyeler birliği kanuni düzenlemelerle çalışmalar yapıyor. Birliği sadece oy kullanma gibi görmeyip ikinci evimiz olarak görerek çalışmalarımızı yapmalıyız. Bu çatı birlikte hareket ettiğimizde halkımıza en iyi hizmeti verebildiğimiz buluşma noktasıdır bunu unutmayalım. Başkanlığa talip olan arkadaşlarımın bu hususu unutmayacağına inancım sonsuzdur” diye konuştu.
Daha sonra meclis divan kurulu başkanlığına Kaş Belediye başkanı Halil Kocaer, divan kurulu üyeliğine de Uluborlu Belediyesi Meclis Üyesi Ahmet Oğuz Bakır, Alanya Belediye Meclis Üyesi Müzeyyen Gökçen Nazifoğlu seçildi. Birlik başkanlığına aday olan Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül ise belediye bünyesindeki iş makinelerinin yaz aylarında kıyı bölgesinden tam faaliyet gösterememesi nedeniyle birlik çatısında faaliyet gösteren yayla bölgesindeki belediyelere hizmet amaçlı göndermeyi planladığını anlattı.
Muhittin Böcek ile beraber yönetimde yer aldığını hatırlatan Gül, “İl il, ilçe ilçe dolaştık dar imkanlarla belediyelere yardımcı olmaya çalıştık. Adaylığımı destekledikleri için hem MHP hemde CHP il başkanlarına teşekkür ederim. Küçük belediyelerin sorunlarını en iyi biz biliyoruz. 30 Mart seçimlerinin ardından Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne dahil olan 14 ilçe belediyesinden sadece Kemer Belediyesi bütçesi meclisten geçti. Kanun çıktığında çalışmalarımızı profesyonel yardımlar alarak tamamladık. Akdeniz Belediyeler Birliği başkanlığına adaylığım siyaset ya da milletvekilliği için yapmıyorum. Antalya bölgesine hizmet için meclis üyelerinden destek istiyorum” diye konuştu.
Birlik başkanlığının diğer adayı Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü de Akdeniz Belediyeler Birliği’nin uzun yıllar yasal sebeplerle temsil makamı olarak görülmesi nedeniyle gerçek işlevini yürütemediğini savundu. Yasal düzenlemelerle belediyelerin bölgesel düzeydeki sorunlarının çözümü konusunda birliklerin önemli rol oynadığını aktaran Tütüncü, “Bu birlik yasal engeller nedeniyle sadece temsil makamı olarak görüldü. Son dönemde hükümet tarafından yapılan değişikliklerle birliğimiz artık daha önemli bir rol üstlenecek. Önümüzdeki dönem nasip olursa küçük belediyelerin eksikleri için hizmet götürmek amacımız. Önümüzdeki süreçte bütün belediye başkanlarımızın sorunlarının üzerine yoğunlaşıldığı, bunun yerel ve merkezi idare sorumluluğuyla çözülmesi ve Akdeniz Bölgesi’ndeki halkımıza daha iyi hizmet vermek genel amacımız olacak. Önümüzdeki dönem birliğin en önemli amacın nüfus bakımından küçük olan belediyelerde teknik ve bilgiye dayalı ihtiyaçları karşılamak amacıyla o bölgeye daha komplike hizmetin gitmesini sağlamak olacak” dedi.
44 belediyeden 116 üyenin oy kullandığı seçimlerde Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü 60, Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül 54 oy alırken sandıktan 2 boş oyun çıktığı seçimler sonuçlarına CHP ve MHP sıralarından itirazlar yükseldi tekrar sayım yapıldı. Tekrar yapılan sayımda Tütüncü’nün oyu 58’e düşerken 4 oy geçersiz sayıldı. Bu sonuçla Hakan Tütüncü Akdeniz Belediyeler birliği başkanı oldu.
Oyların sayımı için 3 partiden 1 er üye seçildi. AK Parti’den İsmail Avşar, MHP’den Semih Tok, CHP’den Sudan Küçükbaşkan seçildi.
Divanı ise en yaşlı 1 üye ile en genç 2 üye olan Kaş Belediye Başkanı Halil Karaer, Ahmet Oğuz Bakır ile Müzeyyen Gökne Nazifoğlu yönetti.
Kaynak: iha