Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğü karşısındaki engelleri kaldırmaya yönelik Özgürlük İçin Basın Projesi (Press for Freedom), hayata geçirildi.
Akdeniz Bölgesi Komite Başkanlığını Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mevlüt Yeni’nin üstlendiği Özgürlük İçin Basın Projesi kapsamında İfade Özgürlüğü ve Basın Etiği Daimi Komitesi’nin kurulduğu bildirildi.Komitenin, bir ulusal ve yedi bölgesel komiteden oluştuğu, komitelerde yer alan avukatların, ifade özgürlüğüne yönelik tüm ihlal bildirimleri için gerekli durumlarda ücretsiz hukuki danışmanlık hizmeti de vereceği belirtildi. Sadece Antalya’da değil Akdeniz Bölgesi’ndeki tüm şehirlerde görev yapmakta olan basın çalışanlarının ihlale uğradıklarını düşündüklerinde kişisel olarak da şikayetlerini ilgili belgeleriyle birlikte Antalya Gazeteciler Cemiyeti’ne şahsen ya da e-mail yoluyla da yapabilecekleri belirtilirken, ihbarlar için mail adresinin [email protected] olduğu ifade edildi.
Özgürlük İçin Basın Projesi Antalya Komitesi üyelerinin, proje iş bölümüne göre Özgürlük İçin Basın Projesi Akdeniz Komite ve Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mevlüt Yeni, Akademisyen Doç. Dr. Nurdan Akıner (Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı), STK Temsilcisi Prof. Dr. Muharrem Kılıç(Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı), Avukat Nural Uçar ve Gazeteci İdris Taş’tan oluştuğu bildirildi.
Prof. Korkmaz Alemdar’ın Ulusal Komite Başkanlığını, Yusuf Kanlı’nın ise proje koordinatörlüğünü yaptığı Özgürlük için Basın Projesi’nin, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından yürütülen Sivil Düşün Programı Ağlar ve Platformlar Hibe Programı kapsamında finanse edildiği ve Gazeteciler Cemiyeti tarafından yürütülmekte olduğu kaydedildi. Projenin genel anlamda ifade ve basın özgürlüğü için yeni bir platform kurmayı, karar alma süreçlerini etkileyen medya personelinin, sivil toplum yapısının kapasitesini artırmayı ve böylece demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü konularındaki kamuoyu tartışmalarına katılan daha dinamik bir sivil toplum oluşturmayı amaçladığı ve projenin 1 Ocak 2016’da sona ereceği belirtildi.
Proje kapsamında bütün Türkiye’de ifade özgürlüğü ile etik ilkelerin uygulanması önündeki engellere ilişkin veriler toplanacağı, toplanan verilerin (ihlaller, sorunlar) aylık rapor haline getirileceği ve Ulusal Komite’ye teslim edileceği belirtildi. Ulusal Komite’nin bölgelerden gelen raporlar ve kendi yaptığı çalışmaları birlikte değerlendirdikten sonra aylık ortak raporu hazırlayacağı ve bunu çalışmaya katılan bütün bölgelerle paylaşacağı, bu raporlarla elde edilen verilerin mesleki çalışmalara ışık tutmak üzere kamuoyunun bilgisine sunulacağı ifade edildi.
Kaynak: iha