Ölümünün 80 inci yılında Atatürk’ü saygı, minnet, ve sevgiyle anıyoruz. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk 10 Kasım 1938 de saat 9:05 te öldü; ve ölümü milletimizi derin bir üzüntüye sevk etti. Çünkü Cumhurbaşkanı olarak; henüz 57 yaşındayken;  yakalandığı hastalıktan dolayı  yaşamını yitirdi.  Hiç şüphesiz ; o  dönemde de  yaşasaydı Ulusumuz için çok faydalı işleri üretmeye devam edecekti;  ama genç sayılacak yaşta;  yaşamını yitirdi; Milletimizin başı sağolsun.
      Sevr Andlaşmasına göre Emperyalist Ülkelerce  Yurdumuz paylaşılmış durumda iken; ülkemizi kurtarmak ve düşman işgallerini bertaraf edip; Ülkemizi yeniden tam bağımsız bir Millet olarak Uluslararası Milletler içinde  yerini alması için 16 Mayıs 1919 da Bandırma Vapuru ile  İstanbul’dan hareketle Samsun’a gelmiş;  daha sonra Amasya’ya geçmiş ve 22 Haziran 1919 da Amasya Tamimi’ni yayınlamış; akabinde tüm Anadolu’dan gelen delegelerle 23 Temmuz 1919 da Erzurum Kongresini; devamında 4 Eylül 1919 da Sivas Kongresini yaparak; alınan kararlar doğrultusunda Ankara’ya 16 arkadaşı ile birlikte gelip; çalışmalarına devam etmiş ve 23 Nisan 1920 de TBMM sini açmış; yeniden bir Ordu kurarak; İsmet İnönü’nün komutasında Sakarya ve İnönü Savaşlarını gerçekleştirmiş; 26 Ağustos 1922 de TBMM ce kendisine verilen Başkomutanlık yetkisi ile Büyük Taarruzu Afyon Kocatep’de  başlatmış ve 30 Ağustos 1922  de Dumlupınar’da  Yunan Ordusunu kesin yenilgiye uğratmış ve Türk Ordusu 9 Eylül 1922 de İzmir’e girerek; kesin zaferi ilan etti. Sonrasında 11 Ekim 1922 de Mudanya Mütarekesi imzalanarak ateşkes yapıldı ve barışa giden yol açıldı. Devamında İsmet İnönü Başkanlığındaki Dışişleri Heyeti 24 Temmuz 1923'te Lozan Barış Andlaşmasını  imzalayarak; Türkiye Devleti Uluslararası  Milletler içinde yerini aldı.  Lozan  Barış  Anlaşmasının imzalanması;  Türkiye Devleti’nin  Dünya Milletleri arasındaki yerinin  tescilidir. Daha sonra  9 Eylül 1923'te de ‘Halk Fırkası’ adıyla Cumhuriyet Halk Partisi kurulmuş; 13 Ekim 1923 te çıkarılan yasa ile Ankara Başkent olmuş; 29 Ekim 1923'te de Cumhuriyet ilan edilmiş ve aynı anda da Türkiye Cumhuriyeti kurulmuş;  ve  Mustafa Kemal Atatürk Türkiye  Cumhuriyeti’nin  ilk Cumhurbaşkanı  seçilmiş;  bu görevini çeşitli zamanlarda yapılan seçimler ile seçilerek 10 Kasım 1938 e kadar sürdürmüştür.
     Atatürk 10 Kasım 1938 de  Dolmabahçe   Sarayında öldü;  sonra  naaşı  Ankara’ya götürülerek geçici olarak  Etnoğrafya   Müzesine koyuldu.  Anıt Mezar yapılması için yarışma açıldı; yarışmayı Türk  Mimarlardan  Emin Onat ve Orhan Arda’nın  ortak projesi kazandı. Anıtkabir Rasattepe’dedir.  Anıtkabir’in  yapımı;  1945 te  başladı ve 1953 te tamamlandı.  Anıtkabir’de üç unsur;  yol, avlu, Şeref Salonu  vardır. Yolun uzunluğu 180 metredir. İki yanında aslan heykelleri, meşaleler, servi ağaçları dikilidir.  Avlunun çevresinde sekiz  kuleye ayrı ayrı ad verilmiştir.  Bu adlar  Müdafai  Hukuk,  Cumhuriyet,  Devrim,  23 Nisan, Barış;  Zafer,   Misakı Milli,  Mehmetçik.  Atatürk’ün Naaşı  10 Kasım 1953 günü Anıtkabir’e konuldu.
      Kurtarma,  kurtuluş, Kuruluş gibi önemli işlere önder olan insanlar her zaman daima Milletinin gözünde saygıyla, minnetle,  sevgiyle  hatırlanır ve  anılırlar.  Türkiye Cumhuriyeti’nin o zor koşullarda  kurulup  Milletimizi  Uygar  Milletler  içine sokarak tam bağımsız yapan M. Kemal Atatürk’ü  ölümünün 80 inci yılında saygı, sevgi minnetle anıyor; açtığı yolda Türkiye Cumhuriyeti sonsuzluğa dek;  tam bağımsız ve uygar  bir Millet olarak yerinde olacaktır.  Ruhu şad olsun.