Aydın’da yaklaşık 40 yıldır terzilik yaparak ekmeğini kazanan terzi Gürcan Can, birçok meslekte olduğu terzilik mesleğinin de artık teknolojiye ve seri üretime yenik düştüğünü ancak tamir işleri sayesinde parmak sayısını geçmeyecek kadar azalan terzilerin ekmeğini kazandığını söyledi.
Gelişen teknoloji ile birlikte birçok mesleğin unutulmaya yüz tuttuğunu belirten Aydın’ın en kıdemli terzilerinden Gürcan Can, “Teknolojiye karşı değilim ama, daha yenisi çıktı diye savurganlığa karşıyım. Kendimle yaşıt makine kullanıyorum. Gayet iyi çalışıyor ve bu makineyi kullanarak maharetin alette değil ustada olduğunu göstermeye çalışıyorum” dedi.
“AHİLİK GELENEĞİ TEKNOLOJİYE TAKILMAYA BAŞLADI”
Bugün teknoloji ve gelişmişlik adına yapılan bazı değişikliklerin aslında toplumun belli başlı geleneklerini de yok etmeye başladığını belirten Gürcan Can, “Mesleklerin unutulmasının yanında unutulan çok önemli bir şey daha var. O da ahilik geleneği. Bizim toplum birçok zorluğa Ahilik geleneği sayesinde direnmiştir. Ahilik geleneği sayesinde bir yerleşim mahallinde oturan insanlar halden anlar varı yoğu daha iyi bilirdi. Şimdi seri üretim seri tüketimi, seri tüketim de seri bir şekilde gelenek ve göreneklerin unutulmasına neden olmaya başladı. Teknolojiye karşı değilim. Ancak bugün Aydın’da cüzdanını evde unutan ve yanında parası olmayan kaç vatandaşımız süper market veya zincir mağazadan yarın ödemek üzere akşam evine ekmek götürebilir. Ama eskiden hayat böyle değildi. Bu nedenle gelişen teknolojinin Ahilik geleneğine engel olmaması gerektiğini düşünüyorum” diyerek çalışma hayatı boyunca küçük esnaf olarak kalacağını söyledi.
Kaynak: iha