Geçtiğimiz günlerde Van İli’nin Bahçesaray İlçe’si yolunda; kar yağışı ve tipi nedeniyle yola çığ düştü. Sonucunda yolu açmak için çalışan makine ve arkasındaki münübüste; makine çalışıyorken çok büyük geniş alanı etkileyen çığın gelmesi sonucunda kar altında kaldılar. Haliyle akraba, tanıdık olan insanlarda yardım için buraya girdiklerinde onların üzerinede çığ düştü ve sonuçta 41 vatandaşımız Asker, Korucu, İtfaiyeci hayatlarını kaybettiler. Ölenlere Allahtan rahmet; Milletimize başsağlığı, yaralılara acil şifalar dilerim.

       Bahçesaray Van İli’nin bir İlçesi ve yüksekliği 1870 metre; Van İli’nin yüksekliği  1725 metre ; yani  İl Merkezinde  de İlçe  Merkezi gibi rakım yüksek; ancak bu yükseklikler burada  çok zor şartlar oluşturmuyor.  Yalnız Bahçesaray İlçesi’nin özel bir durumu var. İlçenin sahan veya yemek tabağı şeklinde bir oluşumu  var. İlçeye gitmek veya gelmek için ‘Garabet Geçidi’ adıyla söylenen 2985 metre yükseklikten geçit veriyor.  Yani İlçe Merkezi’nden   1115(bin yüz onbeş metre) daha yükseğe çıkıp; İl Merkezi veya diğer İlçe Gevaş’a gidebiliyorsunuz. Burası yaklaşık 6 ay geçit vermiyor. İl Merkezi’nden veya İlçelerden gelişte aynı yüksekliği çıkıp; inmesi  gerekiyor. İyi bir asfaltı var ancak kış aylarında  buradan gidebilmek veya gelebilmek oldukça zor.  Bahçesaray Van’a 110 km, yaz aylarında 1,5 saatte Van’a ulaşılabiliyor. Bahçesaray’ın 16 bin nüfusu var; kışın Van’a ulaşım  6 saat sürüyor.

       Alt koddan (yani 1870 metre kodundan) tünel yapılıp dış yüzeye ulaşılırsa; yol Gevaş İlçe’si

ne  29 km olacak.  29 km lik yolun 9 km si tünel; tünelin biri yaklaşık 8 km;  diğeri 1 km olacak. Yapıldığında 20 dakikada Van’ın Gevaş İlçesi’ne inebilecek. Şu anda burada en önemli beklenti bu;  9 metrelik tek tüp tünelin (8 km, ve 1 km) yapılması.

       Bahçesaray halkı  1918 lerde Kırım’dan göçen Tatarlar oluyor. O yıllarda  Bahçesaray’a yerleştirilmişler. Burası;  ‘Bahçesaray’ adını geldikleri Kırım’daki yerleşim yerinden almış. Bahçesaray 1987 de İlçe olmuş;  eski adı  ‘Müküs’  ceviz ve bal üretiliyor. Tarım ve hayvancılık geçim kaynaklarından.