Balıkesir Tabip Odası, 31 Mayıs tarihinin 'Tütünsüz Bir Dünya Günü' olarak ilan edilmesinden dolayı bir açıklama yayınlayarak, sigaranın zararlarına dikkat çekti.
Balıkesir Tabip Odası'ndan yapılan açıklamada, akciğer kanserine yakalanma nedeninin yüzde 90 olarak sigaranın neden olduğu belirtildi. Açıklamada, "Özellikle kanser ölümlerinde birinci sırayı alan, akciğer kanserlerinin yüzde 90 nedeni sigaradır. Ülkemizde her yıl 40 bin kişide akciğer kanseri tespit edilmektedir. Sigara akciğer kanseriyle birlikte, sıklıkla gırtlak ve yutak kanserlerine, yemek borusu ve mide kanserlerine de neden olmaktadır. Gırtlak kanserlerinin yüzde 99’u kronik sigara içen kişilerde görülmektedir. Sigara Kanser yanında, KOAH, astım gibi kronik akciğer hastalıklarına, kronik kalp ve damar
hastalıklarına, alerjik hastalıklara, kan hastalıklarına, cilt hastalıklarına, düşük doğum ağırlığına neden olmaktadır. 40 yaşından sonra sigara içilen her yıl yaşam süresini 3 ay kısaltmaktadır ve sigara içenler, içmeyenlere göre ortalama 20 yıl daha erken vefat etmektedirler" ifadeleri kullanıldı.
Özellikle gençler arasında sigara kullanımının Türkiye gibi gelişmekte olan bir ülkede giderek artığını ve sigara içmeyi deneyen her 3 gençten 1'nin sigara bağımlısı olduğu kaydedildi. Tabip Odası, açıklamanın sonunda sigara kullananların 'ALO 171' Sağlık Bakanlığı Sigara Bırakma Hattı'na başvurabileceğini kaydetti.
Kaynak: iha