Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Kurtdere güreşlerini belediye olarak destekleyeceklerini açıkladı. Kurtdere güreşleri için komisyon kurduklarını ve bu komisyonun başına Belediye Meclis Üyesi Mesut Akbıyık'ı getirdiklerini kaydeden Başkan Yılmaz, ilçe belediyelerin görevinin halkla bire bir temas kurmak olduğunu söyledi.
Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz gazetecilerle bir araya geldi. Başkan Yılmaz, "Biz bir yola çıktık. 30 Mart seçimlerinden sonra Balıkesir Büyükşehir Belediyesi aktif olarak göreve başladı. İlçe belediyeleri de resmen kabul edilip, gerçek hayatlarını yaşamaya başladılar. Büyükşehir olan illerde büyükşehir belediyesinin üstlenmiş olduğu temel görevler var. Bunlar, şehrin alt yapı, üst yapı ve bütünleşmesini sağlamak. Şehrin diğer ilçelerle beraber imar planlamasını, sosyal hayatını düzenlemek. İlçe belediyelerin görevi ise halkla bire bir temaslarda bulunmak. Halkın medeniyet seviyesindeki büyükşehirin yatırımlarını destekler hale getirmek. Orkestralar getirebilirsiniz ama halkınız izlemek istemiyor olabilir. Bu gelişmelerin paralelinde hareket etmek için, bir belediye düşünün kanalizasyon yapmak zorunda, arıtma yapmak zorunda, kendisine gelen bütçeyi halkının kendi refahını geliştirmek, kültürel etkinlik görevi var, ayrıca kanalizasyon,su görevini yapmak zorunda. Belediyeler önceden bütçesini bunlara harcarken halkı hep unutmuş. Hep burada küçük dokunuşlar dediğimiz, halkımız hep ihmal edilmiş. Bu tasarıyı hazırlayan hükumetimiz büyükşehire yeraltı yer üstü planlamalarını verirken, ilçe belediyelere de insana dokunmayı, insanın düşünce dünyasını geliştirmeyi arttırmayı amaçlamış. Bizlerin, yani ilçe belediye başkanlarının en büyük görevi halkını sosyal olarak geliştirmek, kültürel faaliyetlerin içine sokmak. Bunun için bizde ilimizin tanıtımı ile başlayalım dedik. Anketlerde çıkan sonuçlarda halkımız şehrin hareketlenmesini bekliyor. Gelişimlerin resmi makamlarca yapılmasını istiyorlar. Baktığınızda, belediye ruhsat veren, yol yapan bir yer. Bir belediye size uygun hizmet veremiyorsa bunun alternatifi yok. Yol 9 metre yapılıyorsa yıllarca o nesil o sokakta dolaşacak. Tüm belediyecilik unsurlarını biz yapmak istiyoruz. Kurtdereli Mehmet Pehlivanı anma etkinlikleri ile başlayan bir sürecimiz var. Burada, 10 yıllarca Türkiye'de Kırkpınar ile birlikte Kurtdere bölgemiz halkın doğal girişimleri ile güreşlerimiz bir simge haline gelmiş. Şu saatten sonra belediye olarak bu yapılanların üzerinde daha kaliteli ne yapabiliriz noktasında bir araya geldik. Bir komisyon kurduk ve komisyonun başına Mesut Akbıyık arkadaşımız geldi" dedi.
KURTDERE GÜREŞLERİ MARKA OLACAK
Kurtdere Güreşleri Komisyon Başkanı Mesut Akbıyık, Kurtdere Güreşlerinin Kırkpınar'ın rövanşı olmayacağını, Kurtdere Güreşlerini Kırkpınar ile aynı düzeyde olan bir organizasyon haline getirmeyi amaçladıklarını kaydetti. Akbıyık, "Biz Balıkesir'in değerlerini markalaştırmak istiyoruz. Bunun içinde göreve Kurtdere'den başlıyoruz. Kırkpınar ile aynı düzeyde, dünyanın çeşitli noktalarından seyirci çekebilen ve 4 gün süren bir festival düşünüyoruz. Bununla ilgili olarak kurduğumuz komisyonda Hüseyin Adın, Başar Atikbay, Cihat Şimşek, Sedat Ağan, Cemal Kocataş ve Keskin Gezen bulunuyor" dedi.
Karesi Belediyesi olarak ilk faaliyetlerinin yaşlılara yönelik olduğunu söyleyen Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, 50 yaş üzerindeki vatandaşları Çanakkale'ye gönderdiklerini söyledi. Başkan Yılmaz, "Seçim beyannamemizde olan 'nasıl bir şehir istiyoruz' projesi kapsamında Çanakkale'ye 50 yaş üstü sakinlerimizi gönderdik. Gezi, gözlem ve kültürel bir etkinlik oldu. Belediye olarak 3 temel amacımız vardı. Bir, yaşlı vatandaşlarımızın hayatını renklendirmek, ikincisi tarihimizi ve yan çevremizi tanımak ve üçüncüsü turizm şehri olmayı istiyoruz. Dün 9 araçla kırsal mahalle vatandaşımızı Çanakkale'ye götürmüş olduk. Bu gezilerimiz devam ediyor" dedi.
"HER KİŞİNİN DEĞİL, ER KİŞİNİN MEYDANI"
Kurtdere Güreşlerini de bir festival havasında hafta olarak kutlamayı planladıklarını anlatan Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Kurtdere Güreşlerine marka değeri kazandırırken iç turizmi de bu vesileyle hareketlendirmek istediklerini, güreşlere Balıkesir'in her ilçesinden insanları getirecek turların düzenlenebileceğini, güreşlerin ardından bu turlar ile Balıkesir'in diğer bölgelerindeki güzelliklerinin de gezilip görülerek bir canlılık kazandırılabileceğini, bunları sağlamak için gereken çalışmaları yapacaklarını ifade etti. Ünlü cihan pehlivanı Kurtdereli Mehmet Pehlivan'dan adına alan ve onun anısına düzenlenen Kurtdere Yağlı Pehlivan Güreşlerinin eleme usulü ile de yapılabileceği önerisi getirildi. Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, 3 Ağustos tarihinde yapılacak olan Kurtdere Güreşleri için Temmuz ayında hazırlıkların yapılacağını, hatta Kurtdere er meydanına çıkmak isteyen pehlivanlar için bir ön eleme de düzenleyeceklerini söyledi. Bununla ilgili sunulan, "Kurtdere Güreşleri, her kişinin değil er kişinin er meydanı" sloganı da beğenildi. Ancak, Kurtdere Güreşleri Yürütme Kurulu Üyeleri eleme yönteminin uygun olmayacağını belirterek bu konuda endişe duyduklarını ifade ettiler. Genel kabul gören Kurtdere Güreşleri ile ilgili elemelerin yapılıp yapılmayacağına önümüzdeki günlerde karar verileceği, bunun güreşlere kalite ve seyir zevki yüksek müsabakaların yapılmasına imkan sağlayacağı belirtildi.
Toplantıya eşlik eden Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü İlhan Arslan ile Kurtdere kırsal mahallesinin muhtarı da bazı bilgiler verirken, yürütme kurulu üyeleri Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz'a, 'Peygamber sporumuz' dediği Kurtdereli Mehmet Pehlivan Yağlı Güreşlerine sahip çıkmasından dolayı teşekkür ettiler.
Kaynak: iha