Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, mühendislik okuyan Sefer Dinçer, başarıyı çiçekçilikte yakaladı.
22 yıldan bu yana baba mesleği çiçekçiliğe el atan 48 yaşındaki Makine mühendisi Sefer Dinçer başarılı bir çiçekçi oldu. İlçedeki çiçekçileri kooperatif çatısı altında birleştiren Dincer’in bahçesinde çiçek çeşitleri arasında yok yok. Bir birinden güzel mevsimlik çiçeklerin yanı sıra, güller ve meyve fidanları da üretimi arasında bulunuyor. Kooperatif olarak belediyelere de çiçek verdiklerini anlatan Dinçer, yaptığı işten memnun.
Dinçer’in seraları meraklılarla dolup taşıyor. Çiçekleri çok sevdiğini anlatan Öğretmen Yasin Ürüçoğlu, “Sefer Dinçer’in çiçekleri çok güzel. Güzel çiçek üretiyorlar. Eşimle birlikte zaman buldukça geliyoruz. Sefer beyle arkadaş olduk. Babasıyla da. Bir de çalışan Funda abla ve eşi bizim gene emekli öğretmen olan Hasan ağabeyle çiçeklere ve diğer botanik de bulunan bitkilere bakıyoruz. Bilgi sahibi oluyoruz. Sefer bey de bu işin üstesinden harika bir şekilde gelmektedir. Bilimsel şekilde çalışmalarını yürütüyor” dedi.
Çiçekçilik de başarıyı yakalayan Sefer Dinçer de, “Bahar ayının geldiği şu günlerde her taraf yeşillendi. Ağaçlar, çiçekler, dolayısıyla bizim fidanlarda da çiçek çeşitleri arttı. Ağaç türleri de çiçeklerini açtı. Yeşillendi. Durum böyle oyunca herkes bahçelerine, balkonlarına çiçek dikmek için yavaş yavaş faaliyetlere başladı. Genelde işletmemizde satılan çiçekler iki grup. Birincisi, mevsimlik, ikincisi de çok yıllık. Mevsimlik çiçekler de ağırlıklı olarak 2 çeşit üretim yapmaktayız. Çok yıllıklarda ise gül çeşitleri, meyve fidanları ve değişik park bahçe salon bitkileri olarak hizmet vermekteyiz. Genelde bakım olarak da en önemli aşama, sulama, gübreleme ve ilaçlama. Bunlar sağlandığı takdirde, bitkilerde kolay kolay problem olmaz. Bunun yanında en önemli sebep de toprak seçimi. Toprak seçimi güzel olursa bitkinin gelişmesi, çiçek açması çok farklı olmaktadır. Biz, işletmemiz de genellikle, buna dikkat etmekteyiz. Torf, ve gübreli toprak türlerini kullanmaktayız. Tabi durum böyle de olunca ilaçlama, gübreleme, suyuna dikkat ettikten sonra gayet güzel rengarenk çiçekleri üretiyoruz. Bu yıl işletmemizde çeşitler çok fazla. Özellikle, sardunyalar. Saksı türleri. İthal tür de fidelerin üretimine de ağırlık verdik. Durum böyle olunca, bahçelerimiz rengarenk cıvıl cıvıl çiçeklendi.. Körfezde güzel bir sezon geçmesini diliyorum” dedi.
Kaynak: iha