Avrupa konseyi Parlementerler Meclisi tatafından 2014 yılının en iyi müzesi seçilen Baksı Müzesi ödülüne kavuştu. Ödül törenine Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı Yönetim kurulunu temsilen Bayburt Valisi Mükerrem Ünlüer, Erzincan Valisi Abdurahman Akdemir ve Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim yumak Katıldı.
3 Aralık 2013 tarihinde Avrupa Konseyi parlementerler Meclisi Kültür Komisyonu’nun Fransa’nın Paris İlinde yaptığı oylama sonucunda Avrupa’nın en prestijli müze ödülünü kazanan Baksı Müzesi, yarışmanın sembolü olan Joan Miro’nun bronz heykelciğini 1 yıl boyunca Bayburt’ta sergileyecek.
Baksi Müzesi 2010 Yılı Tarım Turizm Sanayi Mali Destek programı kapsamında Erzurum, Erzincan ve Bayburt kilimlerinin etkin bir şekilde tanıtımının yapılması ve yöresel kilimlerle ilgili alternatif Pazar oluşturulması amacıyla “Çözgüdeti Anadolu” isimli projesiyle Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansından destek almaya hak kazanmıştı.
Avrupa Konseyi’nden yapılan açıklamada, Baksı Müzesi’nin ödüle layık görülmesinde “üst düzey sanat ve dizaynın Anadolu’nin kuzeyindeki gelişmemiş kırsal bölgelere taşınmasında oynadığı rolün” dikkate alındığı bildirildi.
Kaynak: iha