BAYBURT (AA) - Bayburt Üniversitesince TÜBİTAK destekli yürütülen "Genç Bilim İnsanları Yaparak-Yaşayarak ve Eğlenerek Bilime Dokunuyor" projesinin bu yıl  4'üncüsü gerçekleştirildi.

Proje yürütücüsü ve Bayburt Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yasemin Devecioğlu Kaymakcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin TÜBİTAK'ın bilim ve toplum projeleri kapsamında desteklendiğini belirterek, "Öğrencilerimize feni, doğayı, bilimi, fizik, kimya, biyoloji alanlarıyla beraber ve yaşamın içerisinde aktararak, öğrenirken eğlenmelerini hedefliyoruz" dedi.

Proje kapsamında gerçekleştirdikleri bilim kampına 7. sınıf öğrencilerinin katıldığını dile getiren Kaymakcı, "Merkezden, beldelerimizden, köylerimizden çocuklarımız var. Özellikle biraz daha başarılı öğrencilerimizi hem ödüllendirmek hem de onlara farklı deneyimle, hiç unutamayacakları bir anı olarak kalması için bu bilim kampında yer almalarını sağladık" diye konuştu.

Kaymakcı, bilim kampına katılan 28 öğrencinin, çalışmaların bütün alanlarına aktif katılım sağladıklarına işaret ederek, "Çocuklar ilk defa sabun, mum yaptı, basit malzemelerle bir yanardağ yaptı. Fen nasıl hayatımıza işleniyor, bunu görebildi. Tarihi gezilerde Erzurum Botanik Bahçesi'ni gezdiler. Bayburt'taki HES barajını gezerek 'elektrik nasıl üretiliyor' bunu dahi gördüler" dedi.

Kaymakcı, kampın öğrencilere şimdi ve gelecek yaşamları için katkı sağlayacağına inandığını kaydetti.

Projeye Sancaktepe Köyü İmam Hatip Ortaokulundan katılan Muhammet Kekeç, bilim kampı projesinin, dersleri kendisine daha da sevdirdiğini belirterek, "Okulda çok fazla deney yapmıyoruz. Burada yapıyoruz, daha iyi anlıyoruz, görüyoruz. Kendimiz yaşayarak yapıyoruz" ifadesini kullandı.

TOKİ Şair Celali Ortaokulu öğrencisi Ayşenur Kalkan ise projeye katılmadan önce fene ilgisinin az olduğunu anlatarak, "Burada eğlenerek, yaşayarak, görerek fene daha çok ilgi duymaya başladım. Fenin ne kadar sıkıcı bir ders olduğunu düşünürken burada eğlenceli olabileceğini gördüm. Burada suyun elektriğe dönüşmesini öğrendik. Hayvanları inceledik, onlara önyargılı bakmamamız gerektiğini öğrendim" ifadesini kullandı.

Aydıntepe Şehit Erdal Eraslan Ortaokulu Fen ve Teknoloji öğretmeni Hacer Kaymakoğlu, öğrencilerin bu kampla yaparak, yaşayarak, gezerek ve eğlenerek öğrendiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Özellikle kuş çeşitlerini teleskopla gözlem yaparak öğrendiler. Bu gibi imkanlar okul ortamlarında sağlanamıyor. Öğrencilerimizin bilime bakış açıları değişti. Gözlem nasıl yapılır, deney nasıl yapılır, bunları burada kendi başlarına, kendileri yaparak daha iyi ve daha kalıcı şekilde öğrendiklerini düşünüyorum."

Kaynak: aa