KASTAMONU (AA) - Kastamonu Üniversitesi (KÜ), Kazakistan'ın başkenti Astana'da 8-12 Haziran'da "Degrade Ormanlarda Rehabilitasyon ve Restorasyon Uluslararası Bilim Forumu" düzenleyecek.

KÜ Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, yaptığı yazılı açıklamada, Türkistan coğrafyasında 4 yıldır sürdürülen akademik iş birliği çabalarının meyvelerini almaya başladıklarını bildirdi.

Aydın, forumun Astana'da "S. Seiffullin Kazak Tarım Teknik Üniversitesi" ortaklığıyla düzenleneceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Foruma Uluslararası Orman Araştırma Birliği Organizasyonu (IUFRO), Avrupa Orman Enstitüsü (EFI), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Orman Genel Müdürlüğü ile Çölleşme ve Erozyon Kontrol Genel Müdürlüğü destek verecektir. Kazakistan'daki milli kuruluşların da desteğiyle platformda 12 destekleyici kuruluş yer almış olacaktır. Uluslararası bilimsel foruma TİKA da finansal destek sağlayacaktır."

- "Türkistan coğrafyasının meselelerine çözüm arayıp katkı sağlayacağız"

 

 

Aydın, göreve başladığı 2011 mayıs ayından bu yana Türkistan coğrafyasında ikili ilişkilerin geliştirilmesi için önemli çabalarda bulunduklarına dikkati çekerek, daha önce de Kırgızistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde milletler arası sempozyumlar yaptıklarını anımsattı.

Aydın, "Şimdi de ormancılık konusunda bize düşen vazifeyi yapacağız. Kastamonu’ya ve üniversitemize yakışan biçimde öncülük yaparak, Türkistan coğrafyasının meselelerine çözüm arayıp katkı sağlayacağız. Türkistan, bizim sevdamız. Biliyoruz ki gelişmiş ve kudretli Türk dünyası, müreffeh ve huzurlu İslam dünyasına da öncülük edebilir. Gelişmiş ve birlik içinde Türk dünyası, 'huzurlu dünya' demektir. Bütün beraberlikler önce kardeşler arasında başlar ve yaygınlaşır. Güçlerimizi birleştirmemiz, planlarımızı beraber yapmamız gerekmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

Aydın, milletler arası ilişkiler, turizm ve eğitim konularında da çalışacaklarını ifade ederek, foruma Karadeniz Teknik Üniversitesi, Artvin Çoruh Üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Bartın Üniversitesi, Çankırı Karatekin Üniversitesi, Kastamonu Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi, Mevlana Üniversitesi, Orman Genel Müdürlüğü, Çölleşme ve Erozyon Kontrolü Müdürlüğünden 30'un üzerinde Türk akademisyen ve uygulamacının katılacağı bilgisini paylaştı.

Kaynak: aa