SİNOP (AA) - Sinop Valisi Yasemin Özata Çetinkaya, Sinop'a kurulması planlanan nükleer santralle ilgili, "Bu tür projeler, konsorsiyumlar sadece yatırımla ilgili değil, kuruldukları çevredeki her tür sorunun çözümü ve sosyal donatının yapımıyla ilgili birtakım artıları beraberinde getiriyor" dedi.

Çetinkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin nükleer enerji konusunda 1950'lerde çalışmalara başladığını söyledi.

Mersin-Akkuyu santral sürecinin Sinop'a göre daha önce başladığını vurgulayan Çetinkaya, Sinop'a en son teknolojiyi içeren nükleer santral kurulacak olmasının, kente ve ülkeye hayırlar getireceğini düşündüğünü anlattı. Çetinkaya, "Çernobil olayında yaşanan süreçten sonra teknoloji tamamen değişti ve gelişti. Bizim ülkemizin geç kalmasıyla ilgili böyle de bir avantaj doğmuş vaziyette. Şu anda en son teknoloji ve bu ülkelerin ulaştığı en son boyutuyla ülkemizde nükleer santral yapılacak" diye konuştu.

Çetinkaya, nükleer santralin ülke için önemli bir kazanç olduğuna dikkati çekerek, "Çünkü bu tür projeler, bu tür konsorsiyumlar sadece yatırımla ilgili değil, kuruldukları çevredeki her tür sorunun çözümüyle ilgili her tür sosyal donatının yapımıyla ilgili birtakım artıları ve olumlu katkıları beraberinde getiriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye ile Japonya arasında nükleer santral yapımı ve işbirliğine ilişkin anlaşmayı uygun bulan kanun tasarısı, 1 Nisan Çarşamba günü TBMM Genel Kurulunda kabul edilmişti.

Kaynak: aa