Bingöl’ün Genç Belediyesi’nde yakın zamanda göreve başlayan kadın zabıta, toplumda erkeklerin yaptığı bir iş olarak bilinen zabıta mesleğini zorluklara rağmen severek yapıyor.
Toplum tarafından erkeklerin yaptığı bir iş olarak bilinen zabıta mesleğini son yıllarda kadınlar da tercih ediyor. Bingöl genelinde ilk olarak Genç Belediyesi’nde geçtiğimiz aylarda göreve başlayan kadın zabıta memuru, kamuoyunun dikkatini çekiyor. Kısa süre içinde ilçe halkının benimsediği kadın zabıta, artık ilçede birçok sorunun çözülmesinde başrolü oynuyor. Aslen Batmanlı olan Hülya Peksu, 2007 yılında KPSS puanına göre İstanbul Kağıthane Belediyesi’nde zabıta memuru olarak göreve başladı. 7 yıl İstanbul’da görev yapan evli ve 2 çocuk annesi Peksu, geçtiğimiz aylarda Genç ilçesine atandı. Genç Belediyesi’nin yakın zamanda uygulamaya koyduğu kaldırım yasağı uygulaması denetimlerinde aktif olarak yer alan zabıta Peksu, yasaklara uyulması konusunda ise önemli bir rol oynadı.
Görev dışında kalan boş zamanlarını eşi ve çocuklarına ayırdığını belirten Peksu, “Genç, ikinci görev yerim. İlk olarak 2007 yılında KPSS puanına göre İstanbul Kağıthane Belediyesi’nde zabıta memuru olarak göreve başladım. Görev yaptığım yerde başka kadın zabıta memurlarının da bulunmasından dolayı açıkçası çokta fazla zorlanmadım. Ama yinede gittiğimiz bazı yerlerde, 'Kadınlarda mı zabıtalık yapıyor' diye soruyorlardı. Zabıta mesleğinin sadece erkeklere ait olmadığına bir türlü inanmıyor esnaf. Bir erkeğin yapacağı görevi bir kadın da rahatlıkla yapabilir. Ben buna inanıyorum” dedi.
Kadınların hayatta karşı daha sorumlu ve sorunları çözme yönteminin daha fazla çözümleyici olduğunu belirten Peksu, bundan dolayı da kadınların görev aldığı kademelerde işleri daha iyi yapabileceğine inandığını söyledi. Peksu "Kadın evde çocuğuna ailesine karşı gösterdiği özeni ve sorumluğu, yaptığı işte de gösteriyor. Kadınların olduğu çalışma ortamları daha disiplinlidir. Kadın doğa ile çevre ile toplum ile daha iyi bir iletişim kuruyor. Çünkü kadınlar hayata erkeklerle aynı perspektiften bakmadığı için bu beraber yaptığımız çalışmaya da yansıyor" diye konuştu.
Denetime çıktıklarında kimi zaman erkek zabıtaların çözemediği sorunları çözdüklerini söyleyen Peksu, "Ancak kadın devreye girince daha kolay çözülebiliyor. Kadınlar daha çok öfkesini kontrol edebiliyor. Yine özellikle çevre ile ilgili kadınların daha detaylı daha sorumlu olduğunu düşünüyorum. Estetik bakış açısının daha iyi olduğunu düşünüyorum. Mesela çoğu zaman çevredeki bir kirlilik erkek zabıta arkadaşların dikkatine çekmezken, bir kadının daha fazla dikkatini çektiğini görüyorum" şeklinde konuştu.
Kaynak: iha