Bingöl’ün Genç ilçesinde halk arasında Şeyh Said Camii olarak bilinen tarihi Merkez Eski Camii bahçesinde çıkan ve şifalı olduğuna inanılan sodalı su, caminin yıkılıp yeniden yapılacak olmasından dolayı yok olma tehlikesi yaşıyor.
Genç ilçesi Cumhuriyet Mahallesi'nde 1920 tarihinde yapılan ve halk arasında Şeyh Said Camii olarak da bilinen tarihi Merkez Eski Camii, geçtiğimiz yıl ihtiyaca cevap vermediği gerekçesiyle yıkılıp, yerine yeni bir cami yapılması için çalışmalara başlandı. Yapılan çalışmalar ile birlikte, bir zamanlar ilçe halkının çoğu hastalığa deva olduğuna inandığı ve her gün ziyaret edip faydalanmaya çalıştığı şifalı su kaynağı, çalışmalardan olumsuz etkilendi. Bir zamanlar hayırseverler tarafından onarımı yapılıp çeşmesi ve havuzu yapılan şifalı su, yeni cami yapım çalışmalarından dolayı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor.
Merkez Eski Camii bahçesinde çıkan ve şifalı olduğuna inanılan suyun aynı şekilde Genç’in önemli bir tarihi değeri olduğunu da belirten mahalle sakinlerinden Murat Gözütok, Genç ilçesinin Zazaca ismini bu sudan aldığını söyledi. Çocukluğunda büyüklerinden Genç’in Zazaca ismi olan Darayeni’nin ‘kaynak suyun yanındaki ağaç’ anlamına geldiğini ve bu şifalı olarak akan kaynak suyun yanında çok eskilerden bir ağaç bulunduğunu duyduğunu ifade eden Gözütok, mevcut suyun hem sağlık anlamında hemde tarihsel anlamda önemli bir değere sahip olduğunu söyledi.
Mevcut suyun vücutta çıkan isilik, el-ayak mantarı ile iç rahatsızlıklara iyi geldiğine inanıldığı için halk arasında yoğun rağbet gördüğünü belirten bir başka mahalle sakini Ali Gözütok adlı vatandaş ise, yetkililerin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan mevcut suyun korunup tekrardan vatandaşların hizmetine sunulmasını beklediğini söyledi.
Kaynak: iha