Bitlis’in Ahlat ilçesinde vatandaşlar bahçelerinde bulunan ağaçları budama işlemlerine başladı.
Ağaçlar için son derece önem taşıyan budama işlemine başlayan vatandaşlar, bu çalışmanın baharın müjdecisi olduğunu ve budamanın mutlaka zamanında yapılması gerektiğini belirttiler. Bahçesinde bulunan ağaçları budayan Ömer Kalender, bahçelerindeki ağaçları budayarak elde ettiği çalı-çırpı ve odunları yakacak olarak kullanacaklarını söyledi. Her yıl belirli zamanlarda mutlaka budama yapılması gerektiğini anlatan Kalender, “Budama ile birlikte ağaç güçlenir ve hastalıklara karşı direnci artar. Kurumuş, hastalıklı ve haşeratlı dallar ayıklanmış olur. Ağacın daha fazla güneş ışığı alması sağlanmış olur. Verimli ürün elde edilir” dedi.
Vatandaşlar ise, ilkbahar ile birlikte budama yaparak ağaçları hem kuruyan dallarından arındırdıklarını hem de sobaları tutturacak odun parçacıklarını temin ettiklerini belirtiler.
Ahlat Ziraat Odası mühendisler ise, budamanın meyve ağaçlarından alınacak ürünün kalitesi açısından da oldukça önemli olduğunu vurgulayarak, “Budama ile ağaç üzerindeki gereksiz obur dalların alınarak meyveli kısımların ısı ve ışık görmesi sağlanıyor. Bu işlem erkencilik ve renklenme açısından da önem taşıyor. Bölgemizde meyve ağaçlarını budamak için en uygun dönem gelişme periyodunun başlamasından önceki erken ilkbahar dönemidir" şeklinde konuştular.
Kaynak: iha