Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Bitlis Şubesi Başkanlığı, sağlıkta yaşanan şiddet olaylarının son bulması amacıyla bir basın açıklaması yaptı.
Bitlis Devlet Hastanesi Acil Servisi önünde toplanan sağlıkçılar adına basın açıklamasının metnini okuyan SES Bitlis Şube Başkanı İsmet Saz, Gaziantep'te iki yıl önce Dr. Ersin Arslan'ın hasta yakınları tarafından bıçaklanarak katledildiğini anımsattı. Aradan iki yıl geçmesine rağmen hala ülkenin dört bir yanında sağlık çalışanlarının her gün şiddet gördüğünü ifade eden Saz, "Ersin Arslan'ın ölümünden sonra genç bir sağlık emekçisi olan Dr. Melike Erdem, sisteme isyanını kendi canıyla ödedi. Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yoğun bakım hemşiresi Rabiba Önal öldüresiye dövüldü. Kaymakamın dövdüğü doktor, hastane müdürünün kovaladığı sağlık çalışanı, emniyet güçleri ve başhekimlerin saldırısı, hasta ile hasta yakınlarının yerlerde tekmelediği doktorlar. Bunlar kamuoyuna yansıyanlar" dedi.
TBMM'de sağlık çalışanlarına yönelik artan şiddet olaylarını araştırmak için komisyon kurulduğunu, bu komisyonun toplantılarına katılarak şiddete ilişkin görüşlerini ifade eden raporlar verdiklerini bildiren Saz, komisyonun hazırladığı raporla Sağlık Bakanlığı'nın ‘beyaz’ kod uygulamasını başlattığını ve bu hatta her gün ortalama 30 şiddet olayı bildirildiğini dile getirdi. Saz, "Tablo kötü. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin azaltılması için bir yasal düzenleme gerekiyor. Bu düzenlemeye yönelik önerimizi Sağlık Bakanlığı’na, TBMM'de grubu bulunan partilere ve sağlıkçı milletvekillerine ilettik. Ne yazık ki önerimiz yerine son çıkan torba yasasında pratikte karşılığı bulunmayan bir düzenlemeye gidildi. Sağlık çalışanlarına dayak atanlar, ellerini kollarını sallayarak ortada dolaşıyor ve ertesi gün dayak attıkları sağlıkçıyı tehdit etmeye devam ediyor" diye konuştu.
Sağlıkta şiddeti önleyecek gerçek bir düzenleme yapılmadan bu konuda bir ilerleme olmayacağını anlatan Saz, göstermelik yasal düzenlemeler değil, samimiyet beklediklerini dile getirdi. Dr. Arslan'ın katledildiği 17 Nisan'ın tüm dünyada ‘Sağlık Çalışanlarına Yönelik Şiddeti Önleme Günü’ ilan edilmesini istediklerini belirten Saz, Arslan'ın ölümünün tüm dünya için hatırda tutulması gereken bir olay olduğunu dile getirdi. Saz, "Bunun gerçekleşmesi ve Dünya Sağlık Örgütü’nce ilan edilmesi için Dünya Sağlık Asamblesi'nde karar alınması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı da bu öneriyi Dünya Sağlık Asamblesi'ne götürmesi gerekiyor" dedi.
Açıklamanın ardından slogan atan sağlıkçılar dağıldı.
Kaynak: iha