Böl ve yönet siyasetini en çok İngiltere kullandı. 1870 yılında İngiliz Başbakanı Benjamin Disraeli Parlamentoda ''Osmanlı İmparatorluğu parçalanamadığı taktirde, İngiliz Emperyalizminin devam edemeyeceğini'' söylüyordu.

Osmanlı imparatorluğunu birinci dünya savaşına soktular. Param parça ettiler. Osmanlı imparatorluğundan 32 devlet çıkardılar.

1944 yılında Bretton Woods Para anlaşması ile dolar dünya parası olunca, İngilterenin böl ve yönet siyasetini bu kez dolar imparatorları uygulamaya koydu. Zira dünya küçük ülkelere bölündüğü zaman, dolar ile idaresi kolaylaşıyor.

Bretton Woods Para Anlaşmasını 48 devlet imzalamış idi. Bu gün, 236 devlet dolar kullanıyor. BM tarafından kabul edilmiş 193 devlet var. Sayının 48 devletten, 193 devlete yükselmesinin gerisinde dolar imparatorları bulunuyor.

Birleşmiş Milletler, 1972 yılında önemli bir karar aldı. Bu karara göre ''1972 tarihinden önce çizilmiş ülke sınırları'' değiştirilemiyor. Oy birliği ile alınan bu karar, egemenlerin ülkeleri bölmesine engel oldu. Ancak, yeni bir yöntem buldular. Mevcut sınırlar içerisinde ülkeler bölünüyor.

Ülkeleri bölmek amacıyla, ırk, din ve mezhep ayrıcalıkları kullanılıyor. Ülkenin sınırlarına dokunulmuyor. Ama ülke içerisinde ayrıcalıklı bölgeler kuruluyor.

Irakı üçe böldüler. Libya ikiye bölündü. Hedeflerinde Suriye ve İran var.