Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları, yayla evleri konusunda kesim talimat vererek, “Kesinlikle yaylalarda villalaşmaya izin vermeyeceğiz” dedi.
Vali Ahmet Zahteroğulları, Bolu İli Mera ve Yaylaları Koruma, Kullanma usul ve esasları ile ilgili konuları görüşmek üzere kaymakamlar ve ilgili kurum amirleri ile toplantı yaptı. Zahteroğulları başkanlığındaki toplantıya Vali Yardımcısı Mustafa Kemal Keskin, Necdet Özeroğlu, Ayhan Kartlı, İlçe Kaymakamları, İl Jandarma Komutanı Jandarma Yüzbaşı Cengiz Yıldız, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sırrı Köstereli, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İsmail Taş, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Süleyman Kara, Ziraat Odası Başkanı İsmail Yamantürk ve ilgili kurum yetkilileri katıldı.
Toplantıda 01 Mart 2014 tarihi itibariyle yaylalarda yapılan ve yapılacak olan çalışmalar hakkında bilgiler veren Vali Ahmet Zahteroğulları, “İnsanlar kanunlar önünde de topluma karşı da Allah huzurunda da iki şeyden sorumludurlar. Biri yaptığı işlerden, biri de yapmak zorunda olup yapmadıkları işlerden sorumludur. Sonuçta biz kanunlarla bize verilen görevleri yapmak zorundayız. Şehirde, köyde herhangi bir yerleşim yerinde bir mülk yapmak isteseniz bunun yasal prosedürleri var, izinleri var. Aynı ülkede aynı kanunların geçerli olduğu yerde canınızın istediği yere binalar dikiyorsunuz. İşte yayla sorunu da budur. Yayla diye söylenen yerlerde öyle bir yapılaşma var ki buralar artık yayla olmaktan çıkmış, yerleşim yerine dönüşmüş” diye konuştu.
Bolu’nun çok büyük bir coğrafyası olmadığını ve yüzde 64’ünün ormanlar ile kaplı olduğunu söyleyen Vali Zahteroğulları, “Yani fazla alanımız yok. İlimizde bir yaylacılık geleneği var ve vatandaşlarımızda tabi ki yaylalara çıkacaklardır. Yılın belli bir kısmını insanlar yaylada geçiriyorlar ve bu son derece normal. Yaylaların betonlaşmasına, yapılaşmasına, villalaşmasına, yağmalanmasına kimsenin gönlü el vermez sanırım. Biz müdahale etmek zorundayız. İlk olarak yağmayı durdurmak istedik ve ilk etapta bunu da başardık” şeklinde konuştu.
Toplantıya katılan yetkililere ‘Yaylalarda villalaşmaya asla izin verilmeyecek’ talimatını veren Vali Ahmet Zahteroğulları, “Her ilçede derhal ilgili kurumların temsilcilerinden komisyonlar oluşturarak tüm yaylalarda bu komisyonlar marifetiyle tespitler yapılacak. Yaylalarda villalaşmaya asla izin vermeyeceğiz. İnşaatlar derhal durdurulacak. Yeni yapılara kesinlikle izin verilmeyecek” ifadelerini kullandı.
Kaynak: iha