Bolu Özel Çağsu Hastanesi Dermatoloji Doktoru Uzm. Dr. Ayşegül Sema Gözübüyük, gençlerle çocukların öfke ve stres yüzünden pek çok hastalığa yakalanabileceklerini söyledi.
Günümüzde yaygın olan saçkıran hastalığı, gençleri ve çocukları tehdit etmeye başladı. Son yıllarda özellikle gençlerin öfke ve stres içinde olmalarının pek çok hastalığa yakalanma riski altında oldukları ortaya çıktı. Özel Çağsu Hastanesi Dermatoloji doktoru Uzm. Dr. Ayşegül Sema Gözübüyük, saçkıran hastalığının belirtileri, nedenleri ve tedavi yöntemleri ile ilgili bilgiler verdi. Halk arasında ‘saçkıran’ olarak bilinen hastalığın tıpta ki adının ‘alopesi areata’ olduğunu söyleyen Gözübüyük, “Saç deride kaşıntılı, bazen pembe renkli, yuvarlak para şeklinde 1-2 santimetrelik açıklıkla kendini belli eder. Aynı zamanda kirpik, vücut ve saçlı deride çok görülür. Saçkıran, bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Bağışıklık sistemi hastalıklarında sebebi belli olmayan bir nedenden dolayı, bağışıklık sistemi kendi hücrelerini yabancı olarak algıladığından, kendi hücreleri ile savaşa girişir. Bunun sonucunda kıl kökleri etrafındaki lenfosit adı verilen hücreler sitokin adındaki kimyasalları salgılar. Bu durum saçlarda dökülmelere neden olur. Tıpta ‘alopesi areata’ olarak adlandırılan bir durumdur” diye konuştu.
Saçkıran hastalığının oluşmasında stres ve sinirsel etkenlerin ön planda olduğunu, özellikle gençler ve çocukların tehdit altında olduklarını ifade eden Uzm. Dr. Gözübüyük, “Rahatsızlığın nedenleri belli değildir. Ancak rahatsızlığın oluşmasında stresin, sinirsel etkenlerin önemli olduğu bilinmektedir. Bunun yanında genetik faktörlerin etkili olduğu belirlenmiştir. Ailesinde saçkıran olan kişiler, hastalık açısından riskli grupta yer almaktadır. Bu hastalarda tiroit sorunlarına ve kansızlık problemlerine sıkça rastlanmaktadır. Bunlar hastalığa neden olmamakla birlikte, şiddetlenmesine katkı sağlamaktadır. Hastalık genellikle 6 ay ile bir yıl içinde iyileşme belirtileri verir. Bu hastalarda tırnak sorunlarına da sık rastlanmaktadır. Hastalarda tırnakların kalınlaşması, çizgiler oluşması gibi durumlar görülmesi, saçkıran sorununun şiddetli olduğunu gösterir. Fakat çocuklarda oluşan rahatsızlıklarda, mutlaka tiroit testleri yapılır. En çok çocuklarda ve gençlerde görülür. Kardeşini kıskanan çocuklarda bu hastalığa sık rastlıyoruz. Bu hastalığın en önemli sebebi bağışıklık sisteminin düzensizliği olarak düşünülüyor. Buna karşı vücudumuz antikor ürettiği için stresli dönemlerde döküntüler olabilir.
Saçkıran’ın tedavisi mümkün olan bir hastalık olduğunu belirten Gözübüyük, yöntemleri şöyle anlattı;
“Bazı hastalar bu sorunla bir defa karşılaşmış olsalar da bazıları yıllar boyunca hastalığın etkisinden kurtulamazlar. Saçlar sürekli olarak dökülerek, yeniden çıkar. Hastalıkta olan tekrarlar kişiden kişiye farklılık gösterir. Bazı kişilerde saçlar yeniden çıkarken beyaz olarak çıkar. Daha sonra kendi rengine döner. Hastalığın seyri herkeste farklıdır. Hastalığın tedavisine başlamadan önce kişide bulunan doğumsal anomaliler, tiroit hastalığı gibi etkenlerin varlığı araştırılmalıdır. Bu rahatsızlık için kullanılan ilaçlar sadece saçların yeniden çıkmasını sağladığından, hastalığın tekrarını ya da tedavisine katkı sağlamaz. Saç dökülmesinin dışında ağrı ya da başka bir belirtiye neden olmayan bir rahatsızlıktır. Bulaşıcı özelliği yoktur. Kişilerde psikolojik bozukluklara neden olabilir. Saçların dökülmesiyle depresyona girmek, içe kapanmak yerine bununla mücadele edilmelidir. Hastalığın tedavi edilmesi için, saçsız bölgelere steroid kremler uygulanabilir. Tedavide steroid tablet kullanımı saçların büyümesini sağlarken, tedavi sonlandırıldığında yeniden tekrarlama özelliği gösterir. Deri içine ilaç uygulanabilir. Birkaç seans halinde bu uygulamayı yapıyoruz. Saç çıkışını hızlandırıyor. Tedaviye hiç cevap vermeyenlerde ışık tedavisi uygulanabilir. Diğer tedavilere ek olarak kişinin bağışıklık sistemini güçlendirecek ilaçlar verilir.”
Kaynak: iha