İstanbul surlarına ilk sancağı diken Ulubatlı Hasan, Bursa’nın Karacabey ilçesinde kendi adını taşıyan köyde anıldı.
İstanbul surlarına sancak direkken şehit olan Uluabatlı Hasan, fethin 561. yıldönümünde memleketi Bursa’nın Karacabey ilçesine bağlı Uluabat köyünde anıldı. Uluabat köyünde düzenlenen törenlere Vali Yardımcısı Samet Ercoşkun, Karacabey Kaymakamı Ahmet Yurtseven, Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, Jandarma Komutan Vekili Başçavuş İsmail Bülent Özhan, daire amirleri, siyasi parti ve sivil toplum temsilcilerinin yanı sıra vatandaşlar katıldı.
Uluabatlı Hasan İlköğretim Okulu bahçesinde düzenlenen program, Kur’an-ı kerim tilavetiyle başladı.
Ardından konuşan köy muhtarı Şevket Aşlı, “Bugün burada büyük insan Uluabatlı Hasan’ı anarken, onu asla unutmayacağımızı ve unutturmayacağımızı herkese gösteriyoruz. Uluabatlı Hasan gibi kahramanlar yüz yılda bir çıkar derler. İstanbul’un fethinin 561. yılını kutluyoruz. Dünya tarihinde 561 yıldır Uluabatlı Hasan gibi bir kahraman daha çıkmamıştır. Bu büyük kahramanı saygıyla anıyoruz” dedi.
Belediye Başkanı Ali Özkan ise, tarihte büyük yer tutan İstanbul’un fethini ve Uluabatlı Hasan’ı anmanın gururunu yaşadıklarını ifade ederek, “Uluabatlı Hasan’ı ne kadar ansak azdır. Çünkü o şehitlik mertebesine ulaşmıştır. Kendisi büyük bir kahramanlık timsali olmuş ve nesilden nesile herkesin gönlünde yatan bir kahraman olarak anılıyor” diye konuştu.
Konuşmaların ardından folklor, güreş ve çeşitli gösteriler yapıldı. Tören, Bursa Mehter Takımı’nın konseriyle son buldu. Davetlilere pilav ve ayran ikramında bulunuldu.
Kaynak: iha