Ordu 2013 yılı mart ayına kadar Büyükşehir değildi. Daha önce 29 İl  Büyükşehir yapıldı. Ordu ise 30 uncu İl olarak 2013 yılı martında Büyükşehir yapıldı; ve uygulama anlamında yaklaşık 5 yıla yakın Büyükşehir Belediyesi olgusu ile yönetiliyor.
Büyükşehir olmasının kimine göre çok faydalı yanları olduğu gibi;  verimli olmadığını da söyleyenler var. Hizmetleri bütüncül  olarak götürme anlamında Büyükşehir Belediyesi son derece olgun bir düşüncedir. Çünkü birçok mahalleye grup yolu götürülecekse bu Büyükşehir Belediyesi modeliyle çok daha kolay yapılabiliyor. Büyükşehir Belediye Yasası  5216 sayılı yasadır. Dolasıyla İlçe Belediye Başkanları Büyükşehir Belediye Meclisinin doğal üyesidirler. O halde hizmet götürülmesi gereken bölgede İlçe Belediyesinin görev alanında olan hizmeti İlçe Belediyesi; Büyükşehir Belediyesinin görev alanındaki hizmeti ise Büyükşehir Belediyesi yapmaktadır. Dolasıyla İlçe Belediye Başkanları; Büyükşehir Belediye Meclisinin doğal üyesi de olduklarından neyin, nerede, nasıl yapılabileceğini veya çözülebileceğini ortak bilgisayar programı yüklemesinden görebilmektedir.  Bu durum hizmetin daha çabuk, daha seri ve bütünlük içinde yerine ulaşmasını sağlıyor. Yetki kargaşası yok.  
İl örgütlenmesinin İl, İlçe, Belde, Köy düzeni içinde olduğu (önceki yapı ) zamanki zorluk;  hizmetin dört ayrı birimden yürütülmesini mecburi hale getiriyordu.  Bu konum oldukça zorluk içeriyordu.  Büyükşehir Belediyesi önceden Belde olan bir mahallenin sorununu güç olarak çok kolay çözebilmektedir.  Oysa Büyükşehir Belediyesi olmasa kendisinin kaynak bulup; yapılması gereken işleri yapması oldukça zor görünüyordu.  Küçük birim hizmeti dar bölge programına göre yürütme durumundadır. Oysa Büyükşehir Belediyesi yapılması gereken hizmeti bir bütün halinde çözdüğü için; çabucak hemen çözülmüş oluyor.
Yasa Büyükşehir gelirlerini belirlemiş ve oldukça iyidir.  Ayrıca verdiği  veya götürdüğü hizmetlerden de  gelir elde ediyor.  Büyükşehir Belediyesine ait arsa ve emlaktan da yap işlet devret modeli ile gelir sağlayabiliyor. Böylece daha iyi hizmet verebiliyor.