Her yıl 10 Ocak günü ‘Çalışan Gazeteciler Günü’ olarak kutlanmaktadır. Gazeteci kimdir? Gazeteci kaynağında; haberi, haberle veya olayla ilgili görüntüyü alıp ‘haberleştirerek’ gazete, mecmua, televizyon gibi kitle iletişim araçlarında yayınlanmasında iş yapan kişilere diyoruz. Bu tarif değişik şekillerde yapılabilir. Yine haber ve bilgi kaynağına çok çabuk ulaşarak aldığı bilgi ve haberi iletişim organları ile kamuoyuna duyuran kişidir.

 Gazeteci yalnız haber ileten kişi demek değildir. Aynı anda bir konu hakkında yorum üreterek kendine göre doğruları veya yanlışları kamuoyunun bilgisine sunan ve devamında çözüm gösteren yazardır.

Gazeteci çalıştığı alan gereği; bazen zor işleri hayatı pahasına yapan veya yapmak durumunda olan insandır. Örneğin çeşitli toplum olayları veya savaş olan bir bölgeden haber, haber görüntüsü almak durumunda olan kişi olarak; hayati tehlike içinde kalabilmekte; hatta esir alınabilmektedir. Gazeteci tüm bu zorluklara göğüs germek zorundadır. Bir program üretmekte, gazeteciliğe giriyor. Örneğin bir yayın kuruluşunda; belirli bir konuyu irdeleyip; yorum, zorlukları gösterme, çözümleri söyleme, tartışma dinleyiciye veya izleyiciye konu özünü aktarma gibi.

Basın bugün 13 Haziran 1952 tarihinde çıkan 5953 sayılı basın mesleğinde çalışanla; çalıştıranlar arasındaki münasebetleri düzenleyen 5953 sayılı kanun gazetecilere en çok hakların verildiği kanundur. 2011 yılında 6112 sayılı Radyo Televizyon kuruluş ve yayın hizmetleri hakkında yasanın 23 cü maddesi ile bu kurumların haber bölümünde çalışanlar için 212 sayılı kanun uygulanıyor.

Bu arada gazetecilerin günün şartlarına göre; özlük haklarında iyileşmeler sağlanması; hem mesleğin problemlerini en aza indirecek; hem de mesleğe olan saygınlığı artıracaktır.

Çalışan gazetecilerin ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Kutlu’ olsun.