Matematik okuyanlar bilir. Fonksiyonlar bahsinde, Çan Eğrisi diye bir kavram vardır. Kimi matematikçiler, çan eğrisini ters U eğrisi olarak tanımlar.

Evrende ve dünyada var olan her şeyin, zaman içerisindeki gelişimi ve ömrü Çan Eğrisi ile tanımlanıyor. Eğrinin tabanı biraz geniş olabilir, şekli biraz eğik olabilir, dönüşü biraz keskin ya da geniş olabilir. Ama sonunda herkes ve her şey için egemenliğini sürdürüyor.

Çan eğrisi sıfır noktadan başlıyor, yükseliyor, tepe bir noktaya ulaşıyor. Tepeden aşağıya dönüş başlıyor. Başladığı sıfır eksenine geri dönüyor.

Bir kaç örnek ile değerlendirelim.

-İnsan doğuyor, büyüyor, belli bir ergenlik döneminden sonra büyümesi duruyor, yaşamı bir süre devam ediyor ve terse dönüş başlıyor. Sıfır noktasına iniyor ve yaşamı ölüm ile sonlanıyor.

-Şirketler aynı şekilde Çan Eğrisi çiziyor. Şirket kuruluyor, büyüyor, en karlı döneminde zirve yapıyor. Geri dönüş başlıyor. Zarar ediyor. Sonunda kapanıyor.

-Devletler de aynı kuraldan kendini kurtaramıyor. Osmanlı devleti 1299 yılında kuruldu, Yavuz Sultan Selim ile zirve yaptı. Gerileme dönemi başladı ve 1917 yılında Gazze Savaşını kaybederek yıkıldı.

-Siyasi partiler, dernekler, sivil toplum kuruluşları ve diğer sosyal ve siyasi otorite kurumları bu kuraldan kendini kurtaramıyor.

Çan eğrisi hükmünden kurtulmak mümkün mü?

Kurtulmanın imkanlı olacağına dair bilgiye ulaşılamadı. Evren dahi çan eğrisi hükmüne boyun eğiyor. Büyük patlama ile evren doğuyor. Genişleme başlıyor, genişlemeyi daralmanın takip edeceği ve kara delikler ile küçülmenin kaçınılmaz olacağı iddia ediliyor.