Çanakkale Savaşının nedenleri; İtilaf Devletleri Rusya ile doğrudan temasa geçerek; onlara silah ve malzeme yardımı sağlamaktı. Bu yolla Suveyş Kanalı ve Hint Yolu üzerindeki Türk baskısını kaldırılmış olacaktı.  Osmanlı İmparatorluğu 2 Ağustos 1914 te Alman İmparatorluğu ile İttifak Devletleri safında yer almak için bir anlaşma imzalamıştı. 10 Ağustos 1914 te Çanakkale Boğazını geçerek gelen Alman Goeben savaş gemisi ve Breslaw ağır kruvazörü Amiral Sukon komutasında İstanbul’a gelmesi; Osmanlı İmparatorluğunun Boğazlar Anlaşması gereği; Boğazları tüm savaş gemilerine kapatması gerekiyordu. Alman Donanmasına ait bu gemilerin Boğazı geçmesi savaş nedeni sayılacaktı; ancak Osmanlı bu gemilerin Almanya’dan satın alındığını açıklayarak; gergin ortamı erteledi. Bu iki gemi 16 Ağustos 1914 tarihinde Yavuz ve Midilli adıyla Osmanlı Donanmasına katıldı. Bu gemilerin mürettebatı Osmanlı Donanması kıyafeti giyerek görevlerini sürdürdüler. Amiral Souchen Osmanlı Donanma Komutanlığına getirilerek çözüm oluşturuldu. Bu iki gemi Ekim 1914 te hem Rus Limanlarını vurdu; hem de Osmanlıyı savaşın içine çekti.  İtilaf Devletlerinin amacı Osmanlı İmparatorluğunun başkenti konumundaki İstanbul’u alarak; boğazların kontrolünü ele geçirmekti ve Rusya’yla güvenli bir tarımsal ve askeri ticaret yolu açmak Alman müttefiklerinden birini savaş dışı bırakarak; İttifak Devletlerini zayıflatmak amacı ile boğaza girdiler.
Yapısı bakımından savunmaya elverişli Çanakkale Boğazı Türkler tarafından mayınlanmıştı. Boğaz dış, orta ve iç bölgeler olarak üçe bölünmüştü. 3 Kasım 1914’te İngilizler Sebdülbahir ve Kumkale tabyalarını topa tuttu. 19 Şubat 1915’te boğazın dış tabyaları tahrip edildi. Fransız ve İngiliz Savaş gemileri Marmara Denizini geçmek üzere plan yaparak 18 Mart 1915’te orta savunma tabyaları sürekli bombaladı. Daha önce Boğaz’daki mayın tarama işleri İngiliz ve Fransız denizcilerince yapılmıştı. Sonrasında 7-8 Mart gecesi Yüzbaşı Hakkı Bey komutasındaki Nusret mayın gemisi karanlık limana çaktırmadan yeniden mayın döşediler. İtilaf Kuvvetleri 16 harp gemisi ile 18 Mart 1915’te Boğaza girerek tabyaları ateşe tuttular. Gerek mayınların, gerekse bataryaların atışları ile İtilaf Kuvvetleri birçok gemi kaybederek geri çekildi.
1915 sonbaharında Türk Başkomutanlığı;  1’inci Orduyu Gelibolu’ya göndererek Türk Ordusu 21 tümene çıkarıldı. Sonuçta 3 günde Çanakkale’yi geçeceğini sanan İtilaf Devletleri; General Charles Monroe’nin geri çekinilmesi gerektiği raporuyla 2 İngiliz Tümeni Selanik’e çekildi; sonrasında da 16 Ocak 1916’tıda İtilaf Devletleri gizlice geri çekildi.
Sonuçları itibarıyla Türkler’in kaybı şehid, yaralı ve hasta sayısı 252300 oldu; İtilaf Kuvvetlerinin kaybı ise 252 bin ölü, yaralı ve esir oldu. Kısa sürede Türk Ordusu büyük başarılar kazandı ve Çanakkale geçilmez diyen İttifak Kuvvetleri geri çekildi ve geldikleri yere geri gittiler. Çanakkale Savaşlarının kahramanı Anafartalar Grup Komutanı Mustafa Kemal’in Türk Ordusunda çok tanınan; başarılı bir general yaptı ve ileride başlayacak Kurtuluş hareketine önder bir lider hazırladı. Çanakkale Savaşında Önemli sayıda eğitimli insan kaybımız oldu. Rusya müttefiklerinden beklediği yardımı alamayınca çarlık rejimi yıkıldı ve 1917 Ekiminde Bolşevik ihtilali oldu ve komünistler ülke yönetimine geldi.