Bu yıl ekonomimiz CARİ FAZLA verecek. Son 3. çeyrekte tarihi rekor elde edildi. Cari fazla, ulusal hasılanın yüzde birine yaklaştı.

Kriz dönemlerinde cari fazla verilmesi normal bir sonuçtur. 2001 krizinde bu durumu yaşadık. Kriz dönemlerinde ulusal hasıla küçülüyor. Daha az ithalat yapılıyor ve cari fazla meydana geliyor.

2018 Haziran ayında, kurların artmasıyla başlayan ekonomik sıkıntılar, ekonomide daralmaya neden oldu. İthalat hızla azaldı. Artan kur sayesinde ihracat arttı. Ticaret dengesinden doğan açık azaldı.

Bu sonucun yapısal olduğunu daha önce de yazdım. Sistem kendiliğinden gelişti. İnşaat sektörü ''döviz yutan kara deliğe'' dönüşmüş idi. İnşaat sektöründe meydana gelen durgunluk, bu sektöre yönelik mal ve hizmet ithalatını sonlandırdı.

Yapısal değişim devam edecek ve bundan sonra ekonomi büyürken cari fazla verilecektir. Nitekim, 2019 yılında, düşük de olsa pozitif büyüme bekleniyor. Büyüme ile birlikte, ekonominin cari fazla veriyor olması, ekonomi tarihimizde ilk defa gerçekleşiyor.

İthalata bağlı büyüme sürecinin sonlandığı anlaşılıyor.İhracata bağlı büyüme dediğimiz süreç başlıyor. Cari fazla sayesinde, dış borçlar ödeniyor. Faizler düşüyor, yatırımlar kolay finanse ediliyor. Kur istikrarı yakalanıyor. Ekonomik büyüme hız kazanıyor.