Afrika Büyükelçiler Birliği üyesi bir grup büyükelçi Çorum’a geldi.
Kentteki bazı sanayi kuruluşlarını ziyaret eden Afrikalı büyükelçiler, ilin ekonomik ve sanayi yapısı hakkında bilgi aldılar. Konuk büyükelçiler daha sonra Vali Sabri Başköy’ü makamında ziyaret ettiler.
Nijerya Büyükelçisi ve Afrika Büyükelçiler Birliği grup başkanı Ahmet Abdülhamit, Afrika büyükelçiler birliğinin 28 ülke büyükelçisinden oluştuğunu ve Dünyada en iyi organize olmuş büyükelçiler birliği olduklarını kaydetti.
Afrika Büyükelçiler Birliği Grup Başkanı ve Nijerya Büyükelçisi ve Ahmet Abdülhamit, Afrika Büyükelçiler Birliğinin Türkiye’de en iyi organize olan birliklerden birisi olduğunu ve 28 ülkenin temsil edildiğini söyledi.
Türkiye Cumhuriyeti’nin Afrika ülkelerine yakın ilgi gösterdiğini dile getiren Abdulhamid, bunun Afrika ülkeleri ile Türkiye’nin ilişkileri her geçen gün artmasına neden olduğunu vurguladı.
Vali Sabri Başköy ise, Afrika ülkeleri ve Türkiye arasındaki karşılıklı ilişkilerin iyi bir ivme kazandığına dikkat çekerek, “Çorum olarak biz gelişen bu ilişkilerde aktör olmak istiyoruz. Çünkü çorumda ciddi bir sanayi politikası var” dedi.
120 ülkeye ihracat yapan Çorum’un sanayisinin büyükelçiler tarafından inceleneceğini dile getiren Vali Başköy, kentin sanayi yapısıyla ülkenin önde gelen illeri arasında yer aldığını vurguladı.
Afrikalı büyükelçilere tanış olma çağrısında da bulunan Vali Başköy, “Gelin tanış olalım işi kolay kılalım. Dolaysıyla tanıştığımızda işlerimizi kolay kılalım. Büyükelçilerimizden birisi Osmanlı’dan da bahsederek Türk insanını çok seviyoruz demişti. Biz sizi daha çok seviyoruz. Hükümetimizin de, devletimizin de son dönemdeki Afrika’daki kardeşlerimizi daha iyi tanımak ve ilişkileri geliştirmek üzere politikalar yürütüyor.Bunlar doğru politikalar” dedi.
Ziyarette Nijerya Büyükelçisi Ahmed Abdulhamid’in yanı sıra Nijer büyükelçisi Adam A. Dan Maradi, Morocco büyükelçisi Mohammed I. Aouad, Angola büyükelçisi Jose G. Alves Primo, Benin büyükelçisi Moise T. Kerekou, Ruanda büyükelçisi Caezar C. Kayizari, Demokratik Kongo Cumhuriyeti büyükelçisi Marcel M. Tshidimba, Cibuti büyükelçisi Aden Houssein Abdullah, Sudan büyükelçisi Osman El Dirdieri, Uganda Büyükelçisi Moses Kasujja, Moritanya Büyükelçisi Abdellahi Ould Mourad hazır bulundu.
Kaynak: iha