Çorum Belediyesi’nin son yıllarda yaptığı dev imar revizyonlarıyla birlikte kentte yeni bir değişim ve dönüşüm süreci yaşanıyor.
İmar revizyonlarının ardından yıllardır kent merkezinde virane gibi duran Devane bölgesinde yapılan kentsel dönüşümle birlikte modern yaşam alanları oluşturulurken, yeni açılan bulvar ve caddelerle birlikte şehir içi trafik sorunun da gözle görülür rahatlama meydana gelmeye başladı.
Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, düzenlediği basın toplantısıyla 5,5 milyon metrekarelik alanı kapsayan imar düzenlemeleri hakkında bilgi verirken, hazırlanan projelerle yeni Çorum’u tanıttı.
AK Parti Belediyeciliği ile birlikte Türkiye’de belediyecilik anlayışının değiştiğini, bu vizyonun mimarının ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olduğunu söyledi. Külcü, İstanbul’da temeli atılan AK Parti belediyeciliğinin ülke genelinde benimsenen bir anlaşıya dönüştüğünü belirtti.
Şehrin geleceğini imar etme konusunda, gelecek nesilleri düşünerek cesur adımlar attıklarını kaydeden Başkan Külcü, hiçbir lokal düzenlemeye müsaade etmeyip, tüm çalışmaları bir bütün olarak ele aldıklarının altını çizdi.
Yıllardır sorun olarak var olan ve kimsenin el atmadığı sorunların üzerine gittiklerini dile getiren Külcü, yaptıkları çalışmalarla yıllardır hak kaybına uğrayan vatandaşlarında mağduriyetlerini giderdiklerini belirtti. Külcü, Kale, Karakeçili ve Sancaktar Cami civarında sürekli satın almalar yaparak, yeni bir imar düzenlemesi için planlama çalışması içerisinde olduklarını kaydetti.
İmar revizyonu nedeniyle Çorum Belediyesi hakkında açılan davalar hakkında açıklamada bulunan Başkan Külcü, “Birisi Bakırcılar Çarşısı’nda açılan dava idi. Ön taraftaki dükkan sahipleri bizim dükkanlarımız yola cepheydi şimdi yine yola cepheli parsel içindeyiz ama başka ortaklarımız var diyerek itirazlarda bulunmuşlardı. Toplam 60 bin metrekare bir düzenleme yaptık. Orada 6 bin metrekare kadar da belediyenin mülkiyetindeki alanları belediyeye arsa yapıp satmak yerine o bölgedeki insanlarımıza yol olarak park olarak terk ettik ama buna rağmen açılmış davalar vardı. 18 ayrı dava açılmış. Bu 18 tane davanın 17 tanesi Belediyemizin lehine sonuçlanmış, 1 tanesi de 10 metrekarelik bir hata yapmışız. Yani şöyle kişiye 100 metrekarelik bir alan vereceksek 90 metrekaresini bir parselden vermişiz. 10 metrekaresini de bitişiğindeki parselden vermişiz. Niye bu 10 metrekare ayrı verildi diye bilir kişi haklı görmüş. Şu anda Bakırcılar Sitesi’ndeki davaların da tamamı bitti. Tamamı Belediyenin lehine bitmiş oldu” diye konuştu.
Aşağı Sanayi ile ilgili yapılan itirazlara da değinen Başkan Muzaffer Külcü, esnaftan gelen taleplere hiçbir itirazının olmadığını, esnafın taşınabilmesi için KSS’de dükkan yaptıklarını ve yeni dükkanların yapımının da devam ettiğini hatırlatarak, “Esnafımızla ilgili herhangi bir eleştirim yok. Orada 330 mülk sahibi var, oradan aldıkları kira üzerinden hesap yapıyorlar. Toplumun menfaati karşısında. Bireylerin hakkı ihlal edilmeksizin kamusal menfaat gereği adım atılır. 6 dava açıldı, birileri şark kurnazlığı yaparak hareket ediyor, bunları iyi biliyorum. Elbette herkesin dava açma hakkı vardır ama bizim de kamu menfaati koruma gibi bir sorumluluğumuz var. KSS’de dükkan yapımları tamamlanana kadar herkese müsaade edeceğiz. Tahmini olarak 2016 yılının yaz aylarına kadar kimseye taşınmakla alakalı bir şey söylemiyoruz.” dedi
Devane’nin 550 bin metrekarelik alanında yapılan düzenleme çalışmalarını da anlatan Külcü, Arasta ile ilgili yaşanan yargı sürecinde çıkan kararın belediye aleyhine sonuçlandığını ve bu nedenle arastayı plan dışı bıraktıklarını açıkladı.
Farabi, Arasta ve Devane’yi birbirinden ayırıp, müstakil plan haline getirdiklerini ve bu sayede işlerin birbirinden olumsuz etkilenmeden yürüme şansı yakaladığını dile getiren Külcü, planlamalarda asla üst yapı ve alt yapıdan taviz vermediklerini, büyük bir hassasiyetle planlama çalışmalarını gerçekleştirdiklerini söyledi.
Söz konusu alanda her biri 5’er bin metrekare olmak üzere 7 adet park bulunduğunu anlatan Külcü, Osmancık Caddesi’ne paralel 20 metre genişliğinde yol açılacağını dile getirerek, Ulu Mezarlık ve Emniyet Müdürlüğü yanından dolaşan yolun da 20 metreye çıkacağını anlattı.
Farabi Caddesi’nin de bu planlama içerisinde hallolacağını bildiren Külcü, “Farabi Caddesi de bu planlama içerisinde tamamlanarak, yapılaşmasına müsaade edeceğiz.” dedi.
Devane bölgesinde yapılan çalışmada 3 bin 250 konutluk yaşam alanı oluşturacaklarını ifade eden Külcü, dairelerin yaklaşık olarak 145 ve 170 metrekarelik alanlardan oluşacağını, her daire için bir araçlık otoparkın mevcut olduğunu, ayrıca Çakır Cami yanına yapılacak katlı otoparkla desteklenen bölgede, toplam 3 bin 500 araçlık otopark yer alacağını bildirdi.
Toplantıda Belediye Başkan Yardımcıları Alper Zahir ve İmar Komisyon Başkanı ve üyeleri yanında yer alırken, toplantıya Başkan Yardımcıları Zeki Gül, Ahmet Yabacıoğlu, Turhan Candan, AK Parti Belediye Meclis üyeleri ve İmar Müdürlüğü personeli hazır bulundu.
Kaynak: iha