Covid-19 enfeksiyonu dünyamızdaki salgın maratonunda çok önlerde koşarken,bizlerde bu sonbahar ve kış döneminde yine" Grip ve Korona Salgınını" birlikte gözleyeceğiz dersek abartmış olmayız..Bilindiği gibi  dünyamızda 1918, 1957 ve 1966 yıllarında "Küresel Grip Salgınları" yaşanmıştı.

*

Salgınlar arasındaki zaman dilimini yuvarlak olarak yaklaşık 10 ila 40 yıl sürdüğünü belirtelim. 1968´deki salgından bu yana 53 yıl geçmiş. Küresel salgınlar arasındaki zaman dilimlerini incelediğimizde yeni bir grip pandemisine yakın olduğumuzu görürüz.

Bu yıl olur mu derseniz? Bence  olasılık var.

*

Grip virüsünün değişim gösterdiğini, sürekli olarak mutasyona uğradığını anımsatalım. Hastalığın ölümcül sonuçlara neden olması bakımından hafife alınmaması gerektiğini,özellikle COVİD-19 enfeksiyonu ile birlikte olabileceğini düşünürsek işin ciddiyetini daha iyi anlayabiliriz.Türkümüzdeki gibi bu RNA VİRÜSLERİNE; BİZ SİZLERİN KAHRINI ÇEKEMEYİZ desek de maalesef çekeceğiz,hemde çok çekeceğiz gibi.

*

İnsanlar, kuşlar ve domuzlarda bulunan grip virüsleri; Değişim göstererek birbirleriyle karışabilmektedir. “Bir türden, diğer türe geçerken virüsler modîfiye olabilirler.Böylece canlıların çok az bağışıklığa sahip olduğu veya hiç olmadığı alt tipler oluşabileceğini unutmamak gerekir.

*

Nezle, Grip ve özellikle COVİD-19 enfeksiyonunu asla birbirlerine karıştırmamak gerekir.Grip enfeksiyonun da; Baş ve boğaz ağrısı, titreme, üşüme,

2-3 gün süren 39-40 dereceye kadar çıkan ateş, öksürük, kas ağrısı, yorgunluk, halsizlik gibi belirtilerin olabileceğini akılda tutmak,benzer bulguların Covid-19 enfeksiyonunun da, hatta yeni varyantlarda da(Delta ve Mu) olabileceğini unutmamak gerekir..

*

İnsanlar nasıl Covid-19 enfeksiyonun da dikkatli ve tedbirli iseler(gerçi son zamanlarda yurdum insanında inanılmaz bir gevşeme var.Anlamak mümkün değil),Gripte de aynı önlemleri almaları, bu konuda daha titiz olmaları gerekir. Özellikle bu aylardan başlayarak, hele kışın kalabalık yerlerde bulunmamaya,mümkünse evden çıkmamaya özen gösterilmelidir derim.

*

Destekleyici önlemleri de burada kısaca anlatmakta yarar var.

•Her temastan sonra(mūmkūnse hertūrlū teması kesin)ellerinizi sabunlu suyla  yıkayın.

•Bu olanak yoksa alkol bazlı mendille silin.

•Kesinlikle tokalaşma, kucaklaşma, öpüşme, sarılma ve benzeri durumlardan kaçının.

Bu belirttiğim noktalar; Hem Korona hem de grip ve solunum yolu ile bulaşan diğer Enfeksiyon Hastalıklarından korunmanın en önemli yollarıdır.

•Kâğıt paralar her türlü bulaşıcı hastalık riski oluşturduğundan, bunları mümkünse cüzdanınızda taşıyın. Veya ellerinizi yıkayın.Olanak var ise kağıt para yerine temassız kart kullanımı ile alışveriş yapın.Şifre yazacağım diye uğraşmayın..

•Grip'e karşı ve aynı zamanda içinde bulunduğumuz Covid-19 enfeksiyonu nedeni ile grip aşısı çok önemli olup,risk grubunda değilseniz bile yaptırmanızı öneririm. Grip Aşısının sağlıklı kişilerde yüzde 60- 70 oranında insanları grip virüsüne karşı koruduğunu,grip aşısının her yıl tekrarlamasına özen gösterilmesi gerektiğini unutmayın dersek abartmış olmayız.

*

GRİP AŞISINI

KİMLER ÖNCELİKLE YAPTIRSINLAR?

•65 yaş ve üzerindekiler,

•Süreğen kalp ve akciğer hastalığı olan yetişkinler ve çocuklar{astımlı çocuklar da dâhil},

•Böbrek hastalığı olanlar,

•Diyabet hastası(Şeker hastası)olanlar,

•Bağışıklık sisteminde yetersizlik veya       baskılanma durumları olanlar.Kanser

hastaları, HIV/AİDS enfeksiyonu olanlar, organ nakli yapılmış olanlar, steroid ilaç alanlar, kemoterapi ya da radyoterapi uygulananlar...

•Kan hastalıkları tedavisi görmüş veya hastanede  görmekte olanlar,

•Sağlık ve hastane çalışanları

•Okul, fabrika kışla gibi topluluklarda bulunanlar,

•Bakımevlerinde kalan ve sürekli hastalığı olanların hepsi,

•Devamlı grip riski altında olanlar,

•Covid-19 enfeksiyonu geçirenler.

*

Her ne kadar grip aşısı bilmecesini geçen yılda yüzüne gözüne bulaştıranların, bu yılda bunu çözeceğini,düzenli ve şeffaf şekilde sorunu gidereceğini düşünemiyorum.Yanılmak çok isterim. Ama görünen köy kılavuz istemez.Basit bir maske sorunun da bile sınıfta kalan,şeffaf olmayan,bilime inanmayan(lar)ın,bana göre bunu başarması  zordur.  Konuyla ilgilenen bir uzman hekim olarak ve ettiğimiz hipokrat yemini çerçevesinde toplumumuzu aydınlatıp bilinçlendirmek görevimizdir.Bu dönemlerde susmak en büyük yanılgıdır.

*

HEDEFLERİMİZ NELER OLMALIDIR?

Sağlığın koruyucu hekimliği ön plana alacak şekilde kamulaştırılıp, sosyalize edilmesi temel ilkemiz olmalıdır.

Sağlık doğuştan kazanılmış evrensel bir haktır. Bunu unutmamak gerekir.Bu uğurda sonuna kadar mücadele etmek,çaba göstermek şarttır.

Tüm aşılar insanlığın ortak malıdır.Aşı milliyetçiliğine hayır demek,yoksul ülkelerin aşılara kavuşması için her platformda mücadele gerekir.

Erişkin aşılama konusunda,bir sağlık aktivisti olarak halkımızı bilinçlendirmek en önemli amaçlarımızdan biri olmalıdır.

 

*

Sözümüzü Aşık Mahzuni Şerif'den bir dörtlük ile bitirelim.

 

MEVLAM GÜL DİYEREK İKİ GÖZ VERMİŞ

BİLMEM AĞLASAM MI AĞLAMASAM MI

DURA DURA BİR SEL OLDUM ERENLER

BİLMEM ÇAĞLASAM MI ÇAĞLAMASAM MI

 

Sevgilerimle...