97 ci yıl dönümünü yaşadığımız Cumhuriyet; Dünya üzerinde Ülkemizin ekonomik, sosyal, kültürel, siyasal  anlamda  geldiğimiz yeri gösteren bir olgudur. 24 Temmuz 1923 te Lozan Barış Anlaşması ile;  Türkiye Devleti Dünya Ulusları tarafından tanındı. 13 ekim 1923 te TBMM kararıyla Ankara Başkent yapıldı. 29 Ekim 1923 te de Cumhuriyet ilan edildi; ve TBMM sinde yapılan seçimle Mustafa Kemal Atatürk ilk Cumhurbaşkanı oldu;   ve Türkiye Cumhuriyeti kurulmuş  oldu. Cumhuriyet’in ilanı ile  birlikte  Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde her alanda reformlar  yapılarak;  kalkınmanın, ekonomik anlamda büyümenin,  Milli Eğitim  anlamında yeni Türk Alfabesinin; ve yeni eğitim anlayışının,  kültürel anlamda  en iyiyi bulma süreci başlattı.  Bugün geldiğimiz noktada da; Dünya Ülkeleri arasında;  daha ileri sıralamalara erişmek için  çalışıyoruz.  Ülkemiz yetişkin insan kaynakları ile bunu hak ediyor. Bugün şu pandemi ortamının getirdiği zorluğun içindeysekte;  bu zorluğunda üstesinden geleceğimize inanıyoruz.

       Yurttaşlarımızın yönetime etkin şekilde katılmasına sağlayan  anlayışa  Cumhuriyet diyoruz. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk Cumhuriyetçiliği yalnız hükümdarlı ve veraset yöntemlerinin reddi olarak algılamamış; aynı zamanda demokrasi kavramı ile birlikte düşünmüş; demokratik Cumhuriyetçilik anlayışını benimsemiştir. Laik, sosyal, demokratik, hukuk devletinin yapısal  adı Cumhuriyettir. Bu rejimde Milletin her açıdan en iyi programı olan; bunları halka anlatıp; en inandırıcı bulunanları  seçimler yoluyla; iktidara taşıyabilmesidir.  Tersine ise yönetimde yeterli başarıyı göstermeyenleri seçimler yoluyla düşürme yetkisini elinde bulundurmasıdır. Kişi,  toplum  Millet  açısından en doğru ve en iyisinin yapılması ve uygulanması  yönünden; iktidarlara yön verebilmiştir; ve verecektir.

       Türkiye Cumhuriyeti; modern ve ileri üretim tekniklerini geçmişlerde kullanabilmiş; ve üstün seviyede kullanabilen, yapabilen kabiliyetin  içinde olacaktır.

        97 ci yıl dönümünü yaşadığımız Cumhuriyet Bayramınız Kutlu Olsun.