Bu gün her günden daha çok enflasyonla mücadele gündemdedir. Çünkü Cumhuriyetimiz 14 Mayıs 1950 den bu yana sürüp gelen açık bütçeler ve enflasyon ortamında bocalamakta ve güçlükle yaşamaktadır. Gazetemizi takip edenler ve okuyanlar için sorun yok. Enflasyonla mücadele=DENK bütçe yapmaktır. Bu temel konuyu 2x2= 4 kadar kesin olarak biliyorsunuz. Ama enflasyonla mücadele edeceğini söyleyen Maliye Bakanlığı ve hükumetimiz bilmiyorlar. Enflasyonla nasıl savaşılır konusu daha önceleri, defalarca yazıldı. Hatta Maliye Bakanlığına sunduğumuz tabiidir ki cevap dahi yazılmayan dilekçemizden kopyalayarak alalım:

TBMM toplamak, DENK bütçe yapmak bir daha da açık bütçeler yapılmasının önünü kapatmaktır.

TBMM toplamak, DENK bütçe yapmak bir daha da açık bütçeler yapılmasının önünü kapatmaktır.

TBMM toplamak, DENK bütçe yapmak bir daha da açık bütçeler yapılmasının önünü kapatmaktır.

Üç defa yazılmış ki yetkililerin gözünden kaçmasın diye.

Baylar ve bayanlar DENK bütçe yapmadan Anayasamıza açık bütçe yasağı koymadan Türk milletini, enflasyon belasından kurtaramazsınız.

 

“ Büyük çapta iç ve dış borçlanmalar karşılıksız para basma politikaları neticesinde paranın değer kaybına uğraması ülkeyi ekonomik çıkmazların eşiğine getirdi.” Bu koyu harflerle yazdığımız nedir. 12 Eylül MGK tarafından çıkarılan” 12 Eylül Öncesi ve Sonrası” adlı kitaptan DP döneminin anlatımıdır.

Bu konuda Atatürk ve İsmet İnönü’nün de direktifleri herkesin bilgisi dahilindedir. Atatürk sizin de çok iyi bildiğiniz gibi şu direktifi vermişlerdir. Açık bir bütçenin sayısız sakıncalarını iyi bilen TBMM nin Denk bütçe yönünde karar sahibi bulunması devletin mali ve hatta genel politikası için büyük güvencedir.

İsmet İnönü de şu veciz sözlerle enflasyon ve açık bütçe yapan DP dönemini uyarmış ve tarihe not düşmüştür. Ama anlayan dinleyen olmamıştır. “ Enflasyon politikası İktidarın daha ilk yıllarından itibaren iktisadi bünyeyi süratle takatinden düşürerek 1952 sonbaharı başlarında memleketi tam manasıyla iflasa sürüklemiştir. Kelimeyi tartarak kullanıyoruz.

 

Peki Anayasamız ne diyor. İktidar bir zahmet Anayasamıza acaba bakmış mı? Anayasa Madde 166: Ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmayı, özellikle sanayiin ve tarımın yurt düzeyinde dengeli ve uyumlu biçimde hızla gelişmesini, ülke kaynaklarının döküm ve değerlendirilmesini yaparak verimli şekilde kullanılmasını planlamak, bu amaçla gerekli teşkilatı kurmak Devletin görevidir.

Planda milli tasarrufu ve üretimi artırıcı,

fiyatlarda istikrar ve dış ödemelerde dengeyi sağlayıcı, yatırım ve istihdamı geliştirici tedbirler alacaksınız. Bunları bile bile açık bütçeler yaparsanız size olan inanç da güven de kaybolur. Hepsi bu kadar mı? Hayır.

Yatırımlarda toplum yararları ve gereklerini gözeteceksiniz. Kaynakların verimli şekilde kullanılmasını hedef alacaksınız. Kalkınma girişimlerini bu plana göre gerçekleştireceksiniz. Anayasamızı size verdiği emir bunlardır.

Burada görüldüğü gibi Suriye'den gelen göçmenler yok. Ardı arkası kesilmeyen iç ve dış geziler yok Özelleştirme adı altında Türk Milletine ait refah vasıta ve kaynaklarının, Türk milletinin elinden almak dışarıya satmak yok. Her bakanlığa hizmet binası adı altında saray yavruları yaptırmak yok. Ulusal egemenliği temsil eden 166. madde 14 Mayıs 1950 den bu yana görmezden gelinmektedir..

Demek ki ne imiş. Bir plan yapacaksınız Planda. milli tasarrufu sağlayacaksınız.ve üretimi artırıcı, fiyatlarda istikrar ve dış ödemelerde dengeyi sağlayıcı, yatırım ve istihdamı geliştirici tedbirler alacaksınız. Bunları yapıyor musunuz O halde gidişiniz Anayasamıza uygun değil. Yani iyi değil diye yazarsak bize kızmak darılmak yok.

2020 yılına Cumhurbaşkanlığı Bütçe baş danışmanı Sayın Naci Ağbal'ın açıkladığı gibi139. Milyar açıkla girerseniz 2019 u mumla ararız. Ey TBMM ve Ey Hükümet. Ayağınızı yorganınıza göre uzatacaksınız. Yani bütçemizi DENK yapacaksınız. Başka çıkış yolu, bilim yolu, hak ve adalet yolu yoktur. Cumhuriyetimizin 96.yıl dönümünde açık bütçelere devam ederek size o yüce yüce makamları ihsan eden Cumhuriyetimize daha fazla zarar vermeyin. Bu duygu ve düşüncelerle Türk milletinin Cumhuriyetimizin 96. Yılı kutlu olsun..