Dün akşam, Değerli Konut Vergisi ile ilgili ek düzenleme Meclisten geçti. Yeni düzenlemeye göre, yasa biraz yumuşatılıyor. Ancak, değerli konut sahipleri vergiden kurtulamıyor.

Değerli konut vergisi ilk çıktığında, tam bir faşizan yasa idi. Uygulanamadı. Uygulanamazdı zira, yasal tekniklere uygun olarak çıkarılmamıştı. En önemli bozukluk, vergiye tabi matrahın tespitinde yatıyordu.

Tapu Kadastor Müdürlüğüne verilen, değerli emlak vergisi matrahı saptama usulü baştan yanlış idi. Zira, emlak vergileri matrahını, Belediyeler saptıyor. Yeni düzenleme ile bu yanlış giderildi. Değerli konut vergisi, mevcut emlak vergisi matrahı üzerinden uygulanıyor.

İkinci yanlışlık, yasanın istisna bedelini hesaba katmıyor olmasından kaynaklanıyordu. 5 milyon bir lira değeri aştığı zaman, tamamı üzerinden vergi uygulanıyordu. Yeni düzenleme ile, 5 milyon liralık istisna ayrılıyor. Artı değere, vergi uygulanıyor.

Ek düzenlemeyi içerien yasada hatalar var. Örneğin, 10 milyon liranın üzerindeki uygulamada, ikinci on milyon lira için maktu vergi alınıyor. Daha önceki ve sonraki değerler üzerine nisbi vergi uygulamasına devam ediliyor. Ki bu durum, vergi uygulama tekniği açısından hata içeriyor.

Esasen bu teknik hata, servet vergileri uygulamasından kaynaklanıyor. Servet vergileri, mal güvenliğini sarsıyor. İnsnların servetlerini saklamalarına neden oluyor.

Tarihe bakıldığı zaman, yıkılmak üzere olan devletler ya da siyasi otoriteler servet vergisi uyguladığı görülür. İlk uygulamanın Romada yapıldığını biliyoruz. Romanın yıkılmasında, en büyük etken servet vergileriydi. Latifunda adındaki çiftliklerin aşırı vergilenmesi, çiftçilerin üretimi bırakmalarına neden olmuş ve Roma Generaller döneminde çöküş sürecine girmişti.

Osmanlıda aynı durum ''Köylü Kaçkunu'' olayı ile yaşanmıştır.

1942 yılında, Türkiye Cumhuriyeti servet vergisi uygulandı. Ödeyemeyenler Aşkaleye sürdü. Siyaset sosyolojisindeki sonuç değişmedi. Servet Vergisi uygulayan CHP, bir daha iktidar olamadı .Olamıyor. Zira siyasal toplum, servetinden vergi alanları af etmiyor.

Bu sosyolojik kural, servet vergisi yasasını çıkaran AKP ve MHP yi de bekliyor.

Şinasi Kara