Dünyada 1789 devrimi ile ortaya çıkan kapitalizm beraberinde ulus devlet yapısını da insanlığa sunmuştur.Zaman içinde imparatorluklar bir bir parçalanarak ulus devletler oluşmuş.Ulus devletlerin bir kısmı demokrasi ile yönetilirken,bir kısmı diktatörler eliyle yönetilerek günümüz insanlığı varlığını sürdürmektedir.Batı devletlerinin çoğunluğu demokrasiyi tercih ederken ,doğu ve orta doğu devletlerinin çoğunluğu diktatörlüğü tercih etmektedir.
         Atatürk Türkiye Cumhuriyetini demokrasi temelinde kurarak batıyı tercih etmiş.Hedef olarak da batının demokrasi seviyesinin üstüne çıkmayı koymuştur.
          Batı devletleri arasında başta Almanya,ispanya,İtalya gibi devletler de demokrasi çökünce,yerini faşizme bırakmıştır.Faşizmle yönetildiği dönemde bu devlet halklarının yaşadıklarını ve faşist  diktatörlerin nasıl ortadan kaldırıldığını çeşitli kaynaklardan öğrenmek tüm insanlığın sorumluluk anlayışı olmalıdır.Yeniden faşizmi yaşamak ve sonuçlarına katlanmamak istemiyorlarsa.
          Batıda demokrasiden faşizme geçme yarışı yapılırken ,ülkemizde Atatürk
önderliğinde nasıl demokrasi mücadelesinin verildiğini de anlamak ve kavramak için yeterli kaynak ve belge mevcuttur.Her Türk yurttaşının okuyup anlama sorumluluğu içinde olması ,demokrasi ile yaşamanın temel anlayışını ortaya koyacaktır.
           Dünyada bütün faşist liderler seçimle iktidar olmuşlar ,komutan olarak yaşam bulmuşlar.Savaşta yenilerek hem kendilerinin ,hem de ülke halklarının perişan olmalarına sebep olmuşlardır.Dünya insanlığına da çile çektirmişlerdir.
           Atatürk komutan olarak Türkiye Cumhuriyetini kurmuş,kurduğu demokrasi yönetimi içinde Cumhurbaşkanı olarak sivil ölmüştür.Onun içindir ki Atatürk deyince akla demokrasi gelmektedir.