6 Şubat 2023  günü Merkez üssü Kahramanmaraş olan; saat 04.17 ve 13.24 te olmak üzere 11 İlimizi etkileyen; şiddetleri 7,8 ve 7,5 olan iki büyük depremi yaşadık; ve çok büyük yıkıma neden oldu. Resmi rakamlara göre bu depremlerde 53537 kişi hayatını kaybetti; yaklaşık 107204 binden fazla yurttaşımız yaralandı. Depremlerde hayatını kaybedenleri; saygı ve rahmetle anıyoruz.

      Esas sorun; inşaatlarımızı deprem koşullarına mutlak uygun yapmalıyız. Hemen her tarafın zemin etüdü yapılıp; haritalanmalı; fay hattına yakın bölgeler haritada açıkça işlenmeli eğer çok yakın yerleşim yeri varsa; bunların yerleri değiştirilip; zemini çok kuvvetli bölgelere taşınmalı; ve orada yeni yerleşim yeri  kurulmalı. Kat yüksekliği olarak; deprem koşullarına mutlak uygun; kat yüksekliği verilmeli; kesinlikle tehlikeli olabilecek kat yüksekliği sayısı verilmemeli.

       Çok önemli olduğuna düşündüğüm ikinci konu ise beton kalitesi; mutlaka kaliteli taştan konkasör şantiyesinde kırılma çakıldan yapılmalı. Eğer özel sektörce deprem olan illerde konkasör şantiyelerinde; kaliteli taştan kırılarak elde edilen çakıl yoksa; Büyükşehir Belediyelerince veya İl,  İlçe Belediyelerince;  İl  veya İlçeler de uygun taş yapılı alanlarda çevreye zarar vermeyecek yerlerde; kırma çakıl elde etmek için yeterli sayıda konkasör şantiyesi kurulmalı; kum elde etmek için ırmak ve nehir yataklarından alındıktan sonra mutlak yıkanarak elde edilmiş; veya denizden dip taraması yapılarak alınmış kum birkaç defa mutlak yıkamadan geçirilmesi; ve tuz unsurundan, çamur unsurundan, yıkanarak tertemiz hale getirildikten sonra inşaatlarda kullanılmalı.

      Her inşaata ait zemin etüdü yapılmalı; zemini yeterli kuvvette olan yerlerde; ilgili kurumun planlaması ve mutlak ilgili teknik personelin kontrolü; mutlak depreme dayanaklı mukavemette ve temel yapısıyla yapılmalıdır. Özellikle bu deprem bölgelerinde yapılan inşaatlarda risk payı da hesaplanıp; demir projeleri buna göre düzenlenmeli.  İnşaat bölgelerini olabildiğince dağ eteklerine ve mutlak kuvvetli zemine yapmalıyız.

      Ülkemiz yer yer yoğun  depremlerin yaşanabileceği bir coğrafyadadır. Eğer inşaatlarımızı zemini kuvvetli, (altı su tutan bölge olmamalı ) ve gerekli depreme dayanıklı tekniklerle; ilgili teknik personellerin gözetiminde yaparsak; sorun kısa  ve uzun vadede çözülecektir. Çünkü Ülkemizde tektonik çökmeler yoktur (olmaz).