Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi 2015-2019 Stratejik Plan Forumları kapsamında Engelsiz Amed ve Amed Yaşlılar Forumu düzenlendi.
Engelsiz Amed Forumu'nda Büyükşehir Belediyesi Engelli Şube Müdürlüğü görevlisi tüm konuşmaları işaret dili ile salona aktardı. Foruma katılan Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, 10 yıl öncesine göre iyi noktada olunduğunu belirterek kentteki kimi kamu ve özel alanların engellilerin erişimine uygun olarak yeniden düzenlendiğini ancak daha kat edilmesi gereken bir mesafe bulunduğunu söyledi. Yıllardır bedensel engelliler derneğine üye olduğunu belirten Anlı, herkesin potansiyel engelli adayı olduğunu söyledi. Anlı, “Bu şehir bir çok şeyle övünüyor. İsyankarlığı ile övünüyor, demokratik potansiyeli ile geçmişi ile temsil ettiği değerler ile övünüyor. Ama bir şehrin övünmesi gerekenlerin o toplumdaki dezavantajlıların karşı karşıya kaldığı muamele olmalıdır” dedi.
“ENGELLİLERE NEZAKETSİZLİK YAPTIRIM KONUSU”
Engelli örgütleri ve Engelli Meclisi’ne de büyük bir rol düştüğünü belirten Anlı, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde bir engelli kotası olması gerektiğini söyledi. Engellilerin kimi kamu hizmetlerinden yararlanmada sıkıntıları bulunduğunu ifade eden Anlı, “Özel halk otobüsleri ve dolmuşlar engellilerden kaçılması gereken insanlar muamelesi yapıyor. Buradan ilan etmek istiyorum ki tek bir engellinin şikayetini biz ağır yaptırımları ile cezalandıracağız. Engelliye dönük en ufak bir nezaketsizlik ağır yaptırımlar ile karşılaşacaktır. Belediye olarak yetkimizi sonuna kadar kullanacağız” diye konuştu.
Şehirde bazı fiziki engeller bulunduğunu ve bunları gidermek için büyük bir maliyet gerekmediğini de vurgulayan Anlı, 2015’e kadar kimi hedeflerin belirlenebileceğini söyledi.
Foruma katılan vatandaşlar da taleplerini dile getirerek, yetkililerden çözüm üretmesini istedi.
Kaynak: iha